»I Sorø var vi alle danskere. Her i Ballerup er folk mere sammen i grupper. De er tyrkere, kurdere, irakere, afghanere, danskere. Men jeg taler med alle. Jeg følte mig mere landsbyagtig, da jeg kom hertil«.

Tamana – 18 år, nyforlovet og på vej til hf

Tamana Bayan kom til Danmark i 2002. Nu er hun i gang med 10. klasse afgangsprøve, og efter sommerferien venter hf i Herlev.

Publiceret Senest opdateret
Tamanas gruppe har arbejdet med, hvordan en artikel er opbygget – med rubrik, brødtekst, billedtekst og byline. Men de kan ikke fremlægge endnu, fordi en fra gruppen er fraværende.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Afgangsprøverne venter i allernærmeste fremtid, og i 10. klasse på Grantofteskolen i Ballerup er lærer Torben Husum ved at give de sidste tips om, hvordan man bedst bruger forberedelsestiden til mundtlig prøve.

Kaspar spørger, hvad der tæller mest til prøven, og Tamana vil gerne høre, hvad forskellen er på beskrivelse og analyse. Torben Husum forklarer.

Tamana Bayan er blevet erklæret egnet til at fortsætte på hf, så efter sommerferien begynder hun på hf i Herlev.

»Jeg er nervøs for afgangsprøven. Selv om jeg er blevet optaget på hf, vil jeg gøre mit bedste. Jeg vil gerne have gode karakterer, men jeg bliver altid nervøs til prøver. Jeg blev rigtig glad, da jeg fik at vide, at jeg er egnet til gymnasiet. Hf er ligesom gymnasiet bare mere presset. Det er kun to år, og jeg skal klare det, for jeg skal videre. Jeg vil gerne være tandlæge eller tandplejer«, siger Tamana Bayan.

Hun er 18 år og begyndte i dansk skole i 2002. I modtageklasse i Sorø. Hun kom dengang med sine fire søskende fra Pakistan, hvor de lige havde mistet deres mor. I Danmark blev de familiesammenført med deres far. Familien er flygtet fra Afghanistan.

I Sorø var alle danskere

Familien flyttede sidste år fra huset i Sorø til en lejlighed i Ballerup. En stor forandring, synes Tamana. De byttede bolig med en dansk familie. Tamanas stedmor arbejder sent om aftenen i København, og det var ikke muligt at komme med offentlige transportmidler hele vejen hjem til Sorø om natten. Det er lettere at komme til Ballerup.

»Jeg savner Sorø. Det er en stille og rolig by, og jeg var den eneste indvandrer i klassen. Jeg savner også mine veninder dér. Vi ses stadig, men dengang var vi sammen hele tiden. Man kan føle og mærke hinanden, når man er tæt på«, forklarer hun.

»I Sorø var vi alle danskere. Her i Ballerup er folk mere sammen i grupper. De er tyrkere, kurdere, irakere, afghanere, danskere. Men jeg taler med alle. Jeg følte mig mere landsbyagtig, da jeg kom hertil. Jeg kendte alt i Sorø, men det her er en stor by. Unge her taler også anderledes. Selv nogle af danskerne siger 'Walla' her«.

Er blevet forlovet

En gruppe drenge i klassen fremlægger deres opgave om film, video og reklame. De taler om perspektiv og billedsprog, filmkategorier og intertekstualitet. Tamanas gruppe kan ikke fremlægge i dag, da en elev mangler. De har arbejdet med opbygning af en artikel - om brødtekst, rubrik, byline og billedtekst.

Eleverne sidder med deres små bærbare computere. I 10. klasse låner alle en bærbar af skolen. Med den kan de gå direkte på klassens elektroniske tavle, ligesom de fleste tager noter på computeren.

I pausen fortæller Tamana genert, at hun er blevet forlovet. Klassen har lige været i Island, og imens de var væk, har hendes forlovede været på besøg hos hendes familie for at spørge. Da hun kom hjem, blev hun spurgt.

»Vi kender godt hinanden. Vores familier kender hinanden. Han er 22 år. Han har også fire søskende og har boet ti år i Danmark. Vi skal først giftes om to til tre år, men måske holder vi en stor forlovelsesfest til sommer«.

»Mange siger tillykke, og så bliver jeg helt rød i hovedet. Men nu har vi tid til at lære hinanden bedre at kende. Jeg har sagt til ham og hans familie, at vi skal bo tæt på min familie. Jeg har været som en mor for mine yngre søstre, og jeg vil ikke væk fra min familie. Når man har mistet så meget, har man brug for at have sin familie omkring sig. Jeg tror, at han forstår mig. Han har selv mistet sin far«, siger hun.

Blev syg af stress

Klassen har skiftet den danske analyse ud med engelske tekster fra tidligere afgangsprøver. De har ti minutter til at læse en tekst og skrive noter. Fem tekster i alt som forberedelse til den mundtlige prøve. Mange glemmer at tage ordentlige noter til de første tekster, men efterhånden får de skrevet nok til, at de kan fremlægge teksten bagefter.

Eleverne har to lektioner både i dansk og engelsk. Derefter er der fysik. Tysklæreren er også lige forbi for at tale afgangsprøve med et par elever og dele en seddel rundt om, hvilke tidspunkter eleverne skal til prøve på. De skal op i mundtlig dansk, engelsk, fysik og tysk. De skriftlige prøver er overstået.

»Hvis du er til prøven, som du er i klassen, så går det fint, Tamana. Tag den med ro. Du skal bare slappe af«, siger lærer Torben Husum.

»Jeg har slappet af, Torben. Jeg prøver på det«.

Hun har grund til at huske at slappe af. For et års tid siden fik hun en depression. Tamana havde det rigtig dårligt midt i afgangsprøven i 9. klasse og flytningen fra Sorø.

»Der skete så meget sidste år. Jeg tabte mig og tabte håret. Jeg havde det rigtig dårligt med slem hovedpine og ondt i maven. Jeg fik at vide, at det var stress. Jeg var bange for at flytte, for eksamen og for fremtiden. Jeg havde det hårdt sidste år. Jeg mistede al energi. Jeg har fået noget af energien tilbage og også håret«, siger hun med et smil.

Hun har også fået gode venner i Ballerup og har overskud til at glæde sig til at skulle på hf i Herlev efter sommerferien.

Islandsk naturkraft

Eleverne taler om Island og viser billeder. Sammen med den anden 10. klasse har de netop besøgt en venskabsklasse. En tur med masser af natur, rafting, besøg på et vandkraftværk, svømmetur i den Blå Lagune og udveksling med islandske elever.

»Island var meget spændende med smuk natur og en meget lille befolkning. Men jeg vil hellere bo i Danmark. Her har man det hele. Vi boede på en skole deroppe og sov i soveposer. Men vi skulle tidligt op om morgenen. Det var nederen«.

Hun viser en lille video med bobler fra varme kilder.

»Der var smukt. I naturen dér følte jeg, at jeg fik mere liv i mig. Det minder også lidt om Afghanistan, fordi der er bjerge begge steder«.

Tamana og en af hendes lærere måtte ellers på ekstraarbejde lige op til rejsen, fordi hun ikke havde et gyldigt pas.

»Når vi bliver 18 år, skal vi huske at søge om dansk statsborgerskab. Så jeg bliver rigtig dansker«.

Islandsrejsen blev klaret ved, at politiet forlængede hendes fremmedpas, så hun kunne komme med.

Lige nu byder fremtiden på afgangsprøver, forlovelsesfest og sommerferie. Så kommer ny skole og nye kammerater. Dertil jobbet i kassen i Føtex.

»På hf får jeg Statens Uddannelsesstøtte, og så arbejder jeg to dage om ugen. Mandage fra klokken 15 til 20 og lørdage fra klokken 9 til 17. Det håber jeg, at jeg kan blive ved med, men hvis det bliver for hårdt, må jeg stoppe arbejdet, for jeg skal have min hf«.

»Jeg håber, at jeg får en god fremtid. Jeg har haft et hårdt liv og har glemt mig selv, så jeg blev stresset. Jeg kan ikke klare et hårdt liv mere. Men jeg er spændt på fremtiden. Jeg vil gøre alt for at gøre min forlovede glad, og jeg regner med, at han vil gøre det samme for mig. At vi forstår hinanden og er gode venner«.

Tamana

Folkeskolen fulgte i skoleåret 2002-2003 Tamana Bayan i modtageklasse på Pedersborg Skole i Sorø. For at beskrive, hvordan det er at komme til et nyt land med et ukendt sprog og gå i skole.

Tamana Bayan kommer fra Afghanistan og bor nu i Ballerup, hvor hun er ved at afslutte 10. klasse på Grantofteskolen.

»Når vi bliver 18 år, skal vi huske at søge om dansk statsborgerskab. Så jeg bliver rigtig dansker«. Tamana Bayan, 18 år, i Folkeskolen nummer 15/2009»Jeg kan lide Saybia, Jon fra 'Popstars' og Nik & Jay. Jeg kan bedst lide engelsk sang og indisk. Eller dansk musik med engelsk sang. Men Nik & Jay synger jo altså på dansk«. Tamana Bayan, 11 år, i Folkeskolen nummer 19/2003