Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

(16.353 følger) Se alle medlemmer
Skønlitteratur
0   576

Ny bedømmelseskomité til Nordisk Råds Litteraturpris er på plads

Lektor i litteratur Elisabeth Friis, professor i litteratur Peter Stein Larsen og chefredaktør for Litteratursiden.dk, Lise Vandborg (suppleant) er blevet udpeget til den danske bedømmelseskomité til Nordisk Råds Litteraturpris. Den tidligere priskomité trak sig i utide. I protest.

Professor Peter Stein Larsen, lektor Elisabeth Friis og chefredaktør Lise Vandborg har sagt ja til at besætte pladserne i den danske bedømmelseskomité for Nordisk Råds Litteraturpris.

De tidligere medlemmer af komitéen, professor Lasse Horne Kjældgaard og lektor Lilian Munk Rösing, trak sig i utide i protest mod, at deres honorar pludselig blev barberet ned til en fjerdedel af det oprindelige honorar.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg er glad for, at den danske bedømmelseskomité til Nordisk Råds Litteraturpris er på plads", udtaler kulturminister Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

"Det er stærkt hold med en bred litteraturfaglig indsigt, der er blevet sat. Det bliver spændende at se, hvilke bøger de vælger som Danmarks bud til prisen, som er en vigtig markering af vores nordiske kulturfællesskab", tilføjer han.

Honoraret skåret ned

De fratrådte komitémedlemmer Lasse Horne Kjældgaard og Lilian Munk Rösing begrundede deres fratrædelse i en kommentar i dagbladet Politiken den 13. september på denne måde:

"Alt i alt går der mere end 300 timer årlig med dette komitéarbejde, som vi har brugt mange weekender og sene aftener og fulde ferieuger på. I grel modsætning til prisens betydning og arbejdets omfang er lønnens størrelse. 10.000 kroner betaler Nordisk Råd i honorar for jobbet, svarende til godt 30 kroner i timen", skrev de og fortsatte:

"Den danske Kulturstyrelse har imidlertid suppleret honoraret med et vederlag på 25.000 kroner årlig - i øvrigt ligesom Norge gør, men med et højere beløb, nemlig 40.000 norske kroner. Men fra og med i år er denne kompensation fra dansk side faldet bort".

"Det fik vi bare ikke at vide, da vi sidste år blev spurgt af Kulturstyrelsen, om vi ville fortsætte i komiteen for en ny fire-årig periode. Vi sagde ja til fortsat at udføre nøjagtig samme arbejde, men uden at blive oplyst om, at vores aflønning nu var reduceret til en fjerdedel".

The show must go on

Men nu kan danske forfattere altså ånde lettet op, en ny komité er på plads. Nordisk Råds Litteraturpris er på 350.000 kroner. Den uddeles en gang om året. Sidste år gik den til den norske dramatiker og forfatter Jon Fosse.

Prisen blev oprettet i 1961 af Nordisk Råd. Formålet er at øge interessen mellem de nordiske lande for nordisk litteratur og sprog.

De nationale bedømmelseskomitéer nominerer kandidaterne til prisen og træder herefter sammen i en nordisk bedømmelseskomité og udvælger prisvinderen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ