Autisme-spektret
4   724

Forældre kræver erstatning for uretmæssig tvangsfjernelse

Jysk kommune står over for to erstatningssager, men andre kommuner kan også komme i spil.

Forældre til to drenge med autisme lægger uafhæn­gigt af hinanden sag an mod Fredericia Kommune for at få erstatning for, at deres drenge har været uretmæssigt tvangsfjernet i et år. I begge tilfælde har forældrene fået drengene hjem igen. Hvor meget de forlanger i erstatning, er ikke gjort op endnu.

Begge sager føres af advokatfirmaet Bonnez og Ziebe, som er ekspert i netop sager om tvangs­fjernelse.

Artiklen fortsætter under banneret

»Det er meget belastende for alle børn at blive taget fra deres forældre, men autistbørn bliver særlig hårdt ramt, fordi de har en anden forståelse. Det gør det sværere at reparere følgevirkningerne. Vi skal dokumentere forældrenes udgifter til den behandling, børnene har fået, efter at de er kom­met hjem. Samtidig skal vi gøre erstatningskravet op for uretmæssig tilbageholdelse«, siger advokat Hanne Ziebe.

Der har ikke været tilsvarende sager, så hun vil tage afsæt i, hvad andre har fået i erstatning, når de har været uretmæssigt varetægtsfængslet, og i praksis i den europæiske menneskeretsdomstol.

»Så må domstolen vurdere beløbet«, siger Hanne Ziebe.

De to drenge blev tvangsfjernet, fordi de udviste problemer. De manglede blandt andet et relevant skoletilbud.

»I den sag, jeg er længst med at forberede, bad moren gentagne gan­ge om hjælp til sin søn, og det tol­kede kommunen, som om hun ikke kunne magte ham. I stedet for stille og roligt at finde ud af, hvad proble­met var, tvangsfjernede kommunen drengen. Sagsbehandlerne har for travlt til at gå ind i materien i sagerne«, vurderer Hanne Ziebe.

Foreløbig har advokatfirmaet anlagt sag for den ene af drengene, mens den anden sag er på vej. Der kommer muligvis flere sager mod andre kommuner, oplyser Hanne Ziebe.

»Jeg har påtaget mig opgaven, fordi jeg mener, at jeg kan hjælpe for­ældrene. Desuden bør vi oplyse om disse sager og om et system, som ikke fungerer«, siger hun.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.464 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)