Foreningen skal udvikles

Vedtagelse om at iværksætte en proces hvori struktur og arbejdsgange vurderes og udvikles

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF i udvikling, den kloge fagforening og hvordan foreningen følger med i udviklingen var debatemner under formandens beretning.

Niels Munkholm fra Odense fremlagde et forslag om at engagere et konsulentfirma til at kulegrave DLFs struktur og arbejdsgange for at udarbejde anbefalinger for det fremtidige arbejde både lokalt og centralt, sådan at foreningen følger med samfundsudviklingen.

- Det bliver de gode argumenter, der skaber indflydelse sammen med de gennemarbejdede rapporter. Fagforeningen skal være synlig i den offentlige debat, og vi skal matche udviklingen i informationssamfundet og begyndelsen af det 21. århundrede, sagde Niels Munkholm.

Andre i salen mente ikke, at et konsulentfirma var sagen. For flere var konsulentfirmaer mere synonym med øgede problemer end med udvikling til det bedre. Men ingen gik jo på den anden side imod at foreningen udviklede sig til stadighed. Derfor fremsatte Lena Lynge fra Høje Tåstrup et andet forslag. Heri var ikke nævnt noget om konsulentfirmaer men derimod at man skulle iværksætte en proces, hvori man vurderer foreningens samlede struktur og arbejdsgange for at kunne udbygge samspillet mellem DLF's centrale og decentrale led.

- Uanset om vi beslutter det eller ej skulle DLF gerne være i udvikling og matche det, der i øvrigt sker i samfundet. Det er jo ikke altid os, der bestemmer, hvad der sker, sagde Lena Lynge.

Niels Thulin fra Roskilde mente, at det var vigtigt at få nogle udefra til at vurdere foreningens faglighed. Så var det bagefter medlemmerne og kongressen, der skulle træffe beslutningerne ud fra deres vurderinger. Han anbefalede Niels Munkholm og Lena Lynge at samarbejde deres forslag til en kvalitetsudvikling af foreningen.

Formanden for organisationsudvalget, Karsten Holst, sagde, at hvis konsulentfirmaer kom til måtte man tydeligt fortælle, hvilke mål man havde for foreningen først. Otte konsulentfirmaer ville komme med otte forskellige løsningsmodeller, mente han. Men han fastholdt, at der er mange emner at få undersøgt, opgaverne skal bare defineres godt inden man bruger mange millioner på dette arbejde.

- Vi har tidligere iværksat undersøgelser og set på strukturen i foreningen. Og når ændringerne dengang ikke blev større, er det måske fordi vi synes, vi har en god organisation. Eller måske er det fordi vi ikke har modet til de store ændringer, sagde Karsten Holst.

Han sagde, at hovedstyrelsen var enig i Lena Lynges forslag, men at man ikke havde behov for at få papir på det.

Hovedstyrelsesmedlem Mikkel Michelsen sagde, at et par stykker i hovedstyrelsen mente noget andet end flertallet. De tidligere udredninger om foreningens struktur var udarbejdet i foreningen og det ville måske være bedre at få nogle udefra til at analysere hele virksomheden DLF.

Samme holdning gav Bjarne Krogh fra Aalborg Lærerforening udtryk for.

Niels Munkholm trak sit forslag og kom med et ændringsforslag til Lena Lynges forslag i stedet. Det kunne hun godt acceptere, og forslag med ændringsforslag blev vedtaget.

Karsten Holst understregede vigtigheden af at der iværksættes en proces og at alle føler et medejerskab for udviklingen.