Fransk
2   738

Eksperter: Reform skaber akut behov for sprogdidaktisk viden

Der er behov for mere viden om, hvad der virker i skolens sprogundervisning. For eksempel om tidlig sprogstart gør elever bedre til fremmedsprog. Det siger medlemmerne af et konsortium om sprog og fagdidaktik i folkeskolen.

Konsortiet for Sprog og Fagdidaktik i folkeskolen

En ekspertgruppe, der blev etableret sidste år af Københavns Universitet (Det Humanistiske Fakultet), professionshøjskolen UCC og professionshøjskolen Metropol. Via University College er tilknyttet konsortiet som associeret partner. Formålet er at udvikle faglige miljøer og få mere viden om sprog og fagdidaktik, så både undervisning og efteruddannelse forbedres.

Læs mere på http://phd.hum.ku.dk/konsortiet-sff/

"Der er bred enighed om, at der er akut behov for mere viden om det fagdidaktiske i skolen", sagde formanden for Konsortiet for Sprog og Fagdidaktik i folkeskolen, Jens Erik Mogensen, i går på en konference på Københavns Universitet på Amager.

Konsortiet, der er et regionalt samarbejde mellem professionshøjskolerne UCC og Metropol og Københavns Universitet (KU), er ikke sat i verden på grund af reformen, men medlemmerne er enige om, at reformen er en 'anledning til at intensivere samarbejdet' mellem de tre institutioner.

Artiklen fortsætter under banneret

Det siger programchef for læreruddannelsen på UCC, Lis Madsen, og hun bakkes op af professor på KU, Anne Holmen.

Samarbejdet har konkret udmøntet sig i en ordning, hvor fransk-studerende på læreruddannelsen kan læse moduler på KU - og omvendt.

Ikke en redningskrans for reformen

Dekan på UCC Tove Hvid, som har sammensat konsortiet, sagde på konferencen, at det ikke er dets opgave at kaste en redningskrans ud til reformen, og det var Jens Raahauge fra Dansklærerforeningen tilfreds med at høre.

"Den bedste sætning, der blev sagt, var, at det ikke er konsortiets opgave at redde en dårligt forberedt reform", siger han.

"Det må ikke blive rekvireret forskning, for det er dér, det kan blive farligt", siger Jens Raahauge og henviser til, at forskningen skal være fri og ikke politisk motiveret.

"Forskningen skal ikke fokusere på, hvad ministeriet kan bruge, men på det, der kvalificerer, hvad der foregår i klasseværelset. Det kan jo være, der bliver sat gang i noget, der ikke kan bruges, og så skal forskningen kunne forholde sig til det".

Hvis forskningen er fri, ser Jens Raahauge til gengæld positivt på samarbejdet mellem professionshøjskoler og KU.

"Jeg synes, det ser voldsomt spændende ud".  

Bondo vil have mere nordisk samarbejde

En tilhører sagde på konferencen til konsortiets medlemmer, at hun stadig mangler bevis for, at engelsk fra 1. klasse virker.

Den bemærkning bakkede lærernes formand, Anders Bondo Christensen, op om. Det havde været klogere at forske først og tage politiske beslutninger som tidlig sprogstart bagefter, synes han.

"Nu kommer konsortiet til at give lærerne akutte redskaber", sagde han og efterlyste et bredere nordisk samarbejde om skoleforskningen.

"Der er ingen grund til, at vi alle sammen skal opfinde den dybe tallerken. Vi er kulturelt nære med Norge og Sverige og burde kunne trække på hinandens viden. Det her er også et resursespørgsmål", sagde han og henviste til Norge, hvor der er lavet meget fagdidaktisk forskning.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.888 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
5.600 andre er allerede tilmeldt