Debat Skoleledelse
0   353

Ledelse i ny tid

Årets Sorø-møde er slut, og deltagerne er taget hver til sit. Men alle ved nu, at der venter et enormt ledelsesarbejde for at få forligspartiernes folkeskolereform til at blive en succes!

Man må håbe, at de mange ledere, der nu skal til at forberede sig på næste skoleårs mange forandringer, husker et »klogt citat«, som Agi Csonka fra Danmarks Evalueringsinstitut kaldte det på Twitter fra Sorø: »Forandringsledelse handler også om, hvad vi skal bevare!«

Yderligere skal de tage med, at ledelse handler om medledelse - at lede i samarbejde med de lærere, der hver dag står i skolens lokaler og skal have undervisningen til at fungere og give et større fagligt udbytte for eleverne, som er reformens mål. Et mål, der skal nås samtidig med indførelsen af nye arbejdsforhold, en stadig stigende inklusion - flere steder uden medfølgende finansiering - og pres på det kommunale budget!

Et mål, der også bliver sværere at nå, hvis lederne ikke også tager ved lære af nogle af sommerens avisoverskrifter:

Artiklen fortsætter under banneret

Man må forvente, at chefer og skoleledere naturligvis, både officielt og internt, omtaler lærerne - og andre medarbejdergrupper - med respekt for deres arbejde, hvis man ønsker en optimal indsats fra dem.

Man må også forvente, at lederne tænker på indhold, kvalitet og arbejdsmiljø for at styrke elevernes udbytte og ikke tænker på eventuel lønbonus for at have forøget lærernes undervisningstimetal (dog heldigvis ikke et forslag på skoleområdet endnu!).

God og tydelig pædagogisk ledelse vil også give muligheder for, at antallet af ansøgere til læreruddannelsen kan stige i de kommende år - så uddannelsen kan tiltrække dygtige og engagerede unge.

Nu begynder et skoleår, hvor vi skal tage afsked med en arbejdstidsaftale, som rigtig mange lærere, skoleledere og forvaltninger har haft gode erfaringer med, og hvor faglighed og trivsel gav eleverne et stort udbytte af undervisningen takket være lærernes professionelle indsats, som aftalerne gav muligheder for!

Ferien er slut, og sommeren går på hæld. Men vejret har været fantastisk, og vi har alle forhåbentlig fået nogle gode vitaminer fra solen, så vi har noget at stå imod med, når gråvejr og kulde kommer snigende. Vi skal bruge vitaminerne til fortsat at få skabt nogle ordentlige arbejds- og undervisningsforhold for lærere og elever fremover. Vi ved, at der er mange gode ledere, nu skal alle med. Men det kræver en stor indsats fra ledelsessiden - både på skolen og i kommunen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ