"Eleverne ved ikke, hvorfor de er i skole. Og jeg vil ikke skyde på forældrene, for dem der virkelig skulle se folkeskolen som værdifuld er da vores folkevalgte politikere", siger lærer og forfatter Jacob Kokkedal

Lærer vil tale skolen op igen med ny satirisk bog

Meningsdannere og politikere har i lang tid fået lov til at tale om lærere som mennesker, der er optaget af arbejde så lidt som muligt, samtidig med at de læsser flere og flere opgaver over på lærerne, oplever folkeskolelærer og forfatter Jacob Kokkedal, som svarer igen med den satiriske bog ”Det de ikke snakkede om”, der udkommer i dag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det begyndte med Anne Sophie Hermansens blog på berlingske.dk for et år siden om Lærerforeningens fokus på timetælleri frem for undervisning (se link til højre).

"Det passer jo ikke - hvis vi talte timer var der godt nok meget, der ikke ville blive gjort", siger Jacob Kokkedal.

Han undrer sig over, at man i et land med en stærk kultur for uddannelse kan slippe af sted med at tale skolen ned på den måde:

"Eleverne ved ikke, hvorfor de er i skole. Og jeg vil ikke skyde på forældrene, for dem, der virkelig skulle se folkeskolen som værdifuld, er da vores folkevalgte politikere".

Han tror ikke spor på Folketingets modeller med heldagsskole, og at lærerne skal være på skolen hele eftermiddagen.

Skru op for intensiteten

"Det er intensiteten i skolen, der ikke er god nok, og det skulle politikerne støtte op om i stedet for en tæskedyr løsning med heldagsskole og arbejdspladser på skolerne", siger Jacob Kokkedal og henviser til tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsens opfattelse af forældrene som skolens forbrugere.

"Så er skolen ikke længere en institution med nogle forankrede værdier, men en vare man kan købe. Men uddannelse skal være andet end det, man selv plukker ud - uddannelse skal også præsentere én for alt det, man slet ikke ved, man har brug for".

I disse dage, hvor han går og forbereder det nye skoleår, hører han flere kolleger på Skansevejens Skole i nordjyske Nørresundby lægge planer ud fra, hvordan eleverne senere skal evalueres: "I stedet for at have fokus på intensiteten i undervisningen".

Anmeldelse: Ud skal det

Satiriske noveller

Jacob Kokkedal har læst cand.pæd. ved siden af lærerjobbet og har derfor mødt lærere fra mange steder i landet og set, at det er de samme fortællinger over alt. Han har samlet en hel række af sine lærer-frustrationer i små satiriske noveller fra Almueskolen.

"Der er sikkert mange ting, der er vigtige, som jeg ikke har fået med. Alligevel har jeg forsøgt ud fra en (til tider sort) humoristisk vinkel at beskrive noget af det, der fylder i hverdagen, og som gør, at verdens dyrebareste folkeskole ikke kan følge med kravene om at skabe supermennesker, der kan slå indoktrinerede kinesere i udenadslære".

"Når en elev har skejet ud, og man som lærer har fået sat eleven på plads, så kan man bagefter opleve, at forældrene ringer og fortæller, hvad man skulle have gjort. Det har vi vænnet os til at finde os i. Og skolelederne har ingen magt, fordi de skal stå til regnskab over for konfliktsky politikere".

"Fordi vi bruger så meget tid på middelklassebørn, der ikke ved, hvad det vil sige at gå i skole, så når vi ikke de børn, der virkelig har det skidt. Det er skammeligt, og det hjælper ikke, når politikerne bare siger, at de skal gå mere i skole".

Samfundets fængselstæve

Jacob Kokkedal synes, vores børn er bedre værd end den hverdag, politikerne tilbyder dem.

"Og det synes jeg heller ikke Lærerforeningen fik sagt tydeligt nok under lockouten. Vi har alt for længe fundet os i at være samfundets fængselstæve, som man kan koste rundt med. Så skal Lærerforeningen stå og forsvare lærerne, i stedet for at det er os, der spiller ud".

Jacob Kokkedal har i en årrække skrevet bøger i sin fritid og har blandt andet udgivet fantastyromanen "Pukkelryggens valg", krimien "100% ren" og sågar en "chick-lit"-bog, "Nordlige rytmer" inspireret af Aalborgs natteliv. 

 

Læs mere

Anna Sophia Hermansens blog

Mere om bogen på forlaget Mellemgaardshjemmeside

jacobkokkedal.dk