Anmeldelse

Inkludering och måluppfyllelse

Lær af Sverige

Troværdig og inspirerende læsning om inklusion i folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det lyder næsten for godt til at være sandt! Dette er min umiddelbare tanke, da jeg skimmer bogens bagside. Eller er her tale om et kommunalt bestillingsarbejde med henblik på besparelser på skoleområdet – bare i Sverige?

Fakta:

Titel: Inkludering och måluppfyllelse

Forfatter: Bengt Persson, Elisabeth Persson

ISBN: 9789147100880

Pris: 265

Sider: 183

Forlag: Liber

”Inkludering och målupfyllelse” beskriver et ”forandringsarbejde” i den lille svenske kommune Essunga, hvor man systematisk har arbejdet med at vende en negativ udvikling med en placering langt nede på listen i forhold til karakterer og nationale prøver og at inkludere elever i de almindelige klassefællesskaber. Forfatterne til denne bog er et pædagogisk forskerteam fra Högskolan i Borås, der har været tilknyttet forandringsarbejdet. Bogen henvender sig primært til kommende og nuværende lærere, special- og fritidspædagoger samt skoleledere.

Med udviklingen i Essunga som udgangspunkt giver bogen inspiration til, hvordan et pædagogisk udviklingsarbejde kan gennemføres på skoleniveau. Bogens centrale begreber er opfyldelse af mål og inklusion. I de to første afsnit præsenteres læseren for forskning i forhold til disse begreber fra flere forskellige lande. Derpå følger afsnit om differentiering og synet på elevers forskelligheder, læreruddannelsen, skoleudvikling og -ledelse. Herefter stilles skarpt på forandringsarbejdet og erfaringerne herfra med udgangspunkt i skolens egen dokumentation, inden bogen rundes af med en række råd til fremgangsrigt forandringsarbejde.

Som læser får man via bogens første afsnit opbygget et grundigt og solidt teoretisk fundament, med hvilket man får et større udbytte af beskrivelsen og analysen af forandringsarbejdet. Alle aktørgrupperne får stemmer i form af citater fra interview, og det skaber nuancer og øger troværdigheden. Bogen er på svensk med introduktion og citater på engelsk, men sproget er letforståeligt, hvilket gør læsbarheden tilpas.

Bogens forfattere afviser allerede i indledningen min første tanke om et bestilt skønmaleri. Jeg er overbevist om, at vi med stor fordel kan skele til vores svenske naboer, for resultaterne fra forandringsarbejdet er - efter min mening - bemærkelsesværdige. Derfor kan jeg meget varmt anbefale bogen til alle med interesse for skoleudvikling og inklusion.