Søren Ryge kan fortælle en historie på et smukt dansk.

Søren Ryge får modersmålspris

Modersmål-Selskabet tildeler i år sin Modersmål-Pris til tv- og havemanden Søren Ryge Petersen. "Ofte smager Søren Ryge på ordene. Vi kan se at han kan lide dem", lyder det i begrundelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den kendte tv- og havemand Søren Ryge Petersen modtager i år Modersmål-Selskabets Modersmål-Pris.

"Søren Ryge har aldrig travlt i sine sproghandlinger", hedder det i motivationen for prisen. Og videre:

Vort modersmål duer stadig

"Roligt, rytmisk, artikuleret, velformuleret og præcist fortæller Søren Ryge os om stort og småt i hverdagen. Hans sproglige bevidsthed er fremtrædende. Ofte smager Søren Ryge på ordene. Vi kan se, at han kan lide dem. At ordene har en betydning, og at de ikke er tilfældigt valgte. Søren Ryge vælger sine ord med omhu og fanger os ind. Men han kan også holde pauser, og han kan tie. Søren Ryge fastholder det danske sprog, både når han taler og når han tier".

Han kan fortælle en historie

"Søren Ryge kan fortælle en historie. Han kan forfølge en associationsrække, og vi følger ham. Pludselig vender Søren Ryge tilbage til sin hovedhistorie. Vi trækker på smilebåndet over, at vi har ladet os forføre. Søren Ryge formidler forundring og vækker følelser. Søren Ryge viser os, at kommunikation sker mellem mennesker. Derfor får Søren Ryge Petersen Modersmål-Prisen 2013".

"Søren Ryge er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen. Søren Ryge fortæller om haven, naturligvis. Men også om landskaber i Norden og om de mennesker, der lever der. Søren Ryge møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed. Han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den. Søren Ryge taler ikke op til folk eller ned til folk. Han taler i øjenhøjde", hedder det videre i begrundelsen.

Prisen blev indstiftet i 1980

Sidste år fik oversætter og forfatteren Niels Brunse prisen. Tidligere har eksempelvis Niels Hausgaard, Naser Khader og Ib Spang Olsen modtaget den. Den første prismodtager var tv-journalisten Poul Thomsen. Det var i 1980.

Modersmål-Prisen til Erik Hansen

Seminarielektor stifter Modersmål-Selskabet

Modersmål-Selskabet blev stiftet af seminarielektor Poul Hansen i 1979. Generalforsamlingen vedtog året efter at skrive 'Modersmål-Selskabet' trods tre sprogfejl.

Konsulent, cand.interpret. Jørgen Christian Wind Nielsen er i dag formand for selskabet.

Selskabets formål er "at virke for bevarelse og udvikling af modersmålet som en grundlæggende forudsætning for dansk kultur og folkestyre".

Du kan læse mere om selskabet og prisen ved at klikke på linket under "Ekstra" i højre side.

Læs mere

Modermåls-Selskabetshjemmeside