Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er glad for, at oppositionen nu har fundet fælles fodslag i forhandlingerne.

De borgerlige samler forhandlingskrav i 10 punkter

Oppositionslederen Lars Løkke Rasmussen var tilsyneladende ved at miste tålmodigheden med de borgerlige forhandlere, der trak skolereformen i langdrag – han vil se resultater. Forhandlerne har kvitteret ved at samle deres ønsker i ti punkter, som du kan se her.

Publiceret Senest opdateret

De borgerliges 10 punkter tilforhandlingerne

1. Reformen skal forbedre det faglige niveau.Fælles mål og de målbare læringsmål skal afspejle, at8.-klasseselever fremover skal kunne det, som 9.-klasseselever idag skal kunne. Der fastsættes i den forbindelse et nyt9.-klassesniveau, som vil bidrage til at forbedre danske eleversplacering i PISA, fra det nuværende gennemsnitlige niveau til etniveau i top5. Der skal på hvert klassetrin i alle fag udarbejdesklare, præcise og målbare læringsmål for, hvad alle elever skallære.

2. Eleverne fremover får standpunkter i allefag fra 4. klasse.

3. Elevplaner, kanonlister og nationale testfortsat skal spille en central rolle i folkeskolen, ligesom det ertilfældet i dag.

4. Folkeskolens afgangsprøve skal betyde noget.VKO foreslår derfor, at eleverne skal bestå dansk og matematik medkarakteren 2 for at få afgangsbevis. Elever, der ikke består, ogsom var optaget på en ungdomsuddannelse, skal tage prøverne omefter sommerferien. Består man heller ikke her, tager man 10.klasse med. Der skal være ekstern censur i disse prøver, ogkommunerne skal tilbyde opkvalificeringsforløb i løbet afsommeren.

5. Holddelingsbegrænsningen på 50 procentafskaffes, dog skal der stadig være stamklasser, som eleverne fåret tilhørsforhold til.

6. Folkeskoleeleverne får en times idrætdagligt.

7. Uro i klasserne mindskes for eksempel ved:a) Handleplan om klasseledelse på den enkelte skole. b) Krav omdokumentation for lærerteamets Plan og Strategi for klasseledelse.Den skal indgå på lige fod med faglige årsplaner c) Kurser ellerworkshopper om klasseledelse. d) Klasseledelse som en af søjlerne ilærerkorpsets fokuspunkter. e) Faghæfte om klasseledelse ogudvikling af redskaber til arbejdet med klasseledelse.

8. Fremmedsprog styrkes ved at indføre engelskfra 1. klasse, tysk eller fransk fra mellemtrinnet (4.-6. klasse)og obligatorisk tilbud om et tredje europæisk fremmedsprog iudskolingen.

9. Oprettelse af et nationalt center forhistorie og kulturformidling der skal bistå skolerne med at udvikleundervisningen i kulturbærende fag som historie og kristendom.Centeret kan også inddrages i forbindelse med efteruddannelse aflærerne.

10. Forældreansvarettydeliggøres i loven. Det skal præciseres, at »samarbejde mellemskole og hjem« inkluderer principper om forældreansvar. Afprincipperne skal fremgå, hvad der forventes af forældrene, og atforældre er en ressource, der kan bidrage til skolensvirke.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har et window of opportunity (mulighedernes åbne vindue. red) lige nu. Der har været en hård konflikt på skoleområdet her i foråret, og den har i hvert fald ført den gode ting med sig, at der nu er frihed til at lave en ny form for arbejdstidstilrettelæggelse, og den skal man gøre brug af". Sådan sagde Venstres formand Lars Løkke Rasmussen i går til Radio 24/7.

Oppositionslederens kommentar var klart møntet på de borgerlige forhandlere, der brugte netop skolereformforhandlingerne til at profilere de forskellige partiers politik. Reaktionen kom hurtigt. I dagens udgave af Berlingske, præsenterer oppositionen, deres forhandlingsemner i et samlet papir med ti krav.

"Jeg skal ikke sige noget om den interne proces, jeg kan bare glæde mig over, at vi har fundet sammen. og det er det væsentligste", siger Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen til folkeskolen.dk.

Selvom der er punkter, man kan læse som ønsker fra de enkelte partier - vil Alex Ahrendtsen ikke rangordne punkterne.

"Det er noget, vi mener i fællesskab, så det er ret tungtvejende. Det baserer sig på faglighed og forskning", siger Alex Ahrendtsen, der satser på, at opsamlingen kan få forligskredsen tættere på et forlig.

"Det må vi håbe på, men det er jo regeringen, der skal sørge for, at vi kommer tættere på et resultat", siger han.

Ellemann: Derfor trækker forhandlingerne ud

En huskeliste De konservative har i pressen været en meget markant modstander af aktivitetstimerne og den meget længere skoledag. Vivi Kier understreger, at man ikke kan kalde det for ti krav.

"Den korrekte betegnelse er en huskeliste. De emner, vi berører her, er stort set emner, vi hver især har været ude og melde ud. Derfor har vi valgt de her punkter, som vi er fælles om at mene, at vi gerne vil have ind i forhandlingerne. Det er ikke ti krav", siger Vivi Kier.

Vivi Kier tror ikke, at forliget er ved at blive landet. Hun fortæller, at der er en række møder i næste uge, og hun regner ikke med, at de møder kan gøre det. Derimod kan det være det et forsøg på at kridte banen op, efter aktivitetstimerne er forsvundet ud af forhandlingerne.

Vivi Kier vil ikke bekræfte, at aktivitetstimerne er afskaffet. Men overfor folkeskolen.dk har den socialdemokratiske ordfører, Troels Ravn, brugt formuleringen: "det, der tidligere hed aktivitetstid - altså den udvidede skoledag". Og med huskelisten får de borgerlige markeret, hvad de synes, forhandlingerne skal dreje sig om.

"Det er for at være sikker på, at ministeren er klar over, at vi har mange andre ting, som vi gerne vil diskutere. Det er en huskeliste. De konservative har jo også nogle andre synspunkter, som er vores synspunkter, som vi også tager med i debatten", siger Vivi Kier - hun fortæller i øvrigt, at de konservative var klar til at nedlægge veto mod aktivitetstimerne.

Opdatering 12.27:

Venstres folkeskoleordfører Karen Ellemann ringede tilbage efter denne artikel var publiceret. Hun kalder det "ti bud" og forklarer, at der ikke er nye ting i de ti punkter, men at oppositionen har samlet punkterne for at skabe klarhed.

Forligspartierne skal mødes til forhandlinger i eftermiddag.