Debat

REGERINGSINDGREBET ER RENDYRKET ARBEJDSGIVER"OVERGREB".

Regeringsindgrebet i lærerlockouten er rendyrket arbejdsgiverpolitik. Indgrebet opfylder ensidigt Kommunernes krav, men lærernes forberedelses- og arbejdstid på ingen måde sikres. Lærerne får som plaster nogle mindre lønforhøjelser, som de ikke har bedt om og som de selv kommer til mere end at betale gennem ringere forberedelse og derigennem sparede stillinger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1. INGEN NORMALISERING.

Regeringen taler beroligende om, at man "kun" normaliserer lærernes arbejdstidsregler i forhold til det øvrige offentlige arbejdsmarked. Men det passer ikke. Kommuner og skoler skal stadig kun overholde en årsnorm for lærernes vedkommende, hvor alle andre offentligt ansatte kun har en månedsnorm. Det betyder det er frit løb for kommuner og skoler til i det daglige at presse "det grænseløse arbejde" igennem. De indsatte "værnsregler" vil ikke dæmme effektivt op for det.

2. FORHANDLINGSFARCE.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Det eneste positive ved regeringsindgrebet er, at farcen om "frie forhandlinger" endelig er slut. Regeringen har hele tiden været den egentlig arkitekt bag kommunernes krav og bag kommunernes konfrontationskurs mod lærerne. Med indgrebet toner man nu rent flag og gennemfører de krav, man selv har fået kommunerne til at rejse, og som jo også skal finansiere regeringens egen folkeskolereform. Regeringen er den egentlig bagmand og viser det nu.

3. REGERINGENS HYKLERI OM ELEVER OG SAMARBEJDE.

Indgrebet begrundes med hensynet til elever og forældre. Men det er kommuner og regering, der i fællesskab oprindeligt har lockoutet lærerne og dermed sendt også eleverne hjem. Havde man ment noget med hensynet til eleverne og lærerne havde man overhovedet undladt lockouten.

Samtidig hører vi et "hykler"kor om samarbejde med lærerne. Men regeringens "tilbud" om samarbejde er på ensidige arbejdsgiverbetingelser. Og kampen er ikke overstået. Nu flytter kampen ud i de enkelte kommuner og på de enkelte skoler, hvor det vil handle om, hvorledes disse ramme skal udmøntes? Og hvor kommunerne er igang med et spareorgie og derfor vil presse massivt for forringet forberedelse.

Der er derfor ingen grund til at købe regeringens og kommunernes "samarbejds"hykleri. Det er bare spin og "smøremiddel", som skal sukre overgrevet ind og skjule, at regeringen er den egentlige bagmand bag det.

4. SRSF - FØRER BORGERLIG POLITIK.

Regeringsindgrebet er endnu et eksempel på en regering, som alt over vejende har svigtet sine valgløfter. Forud for valget lovede regeringen milliarder til at forbedre folkeskolen. Der skulle loft over klassekvotienterne og to lærere i indskolingen. Og bankerne m.fl. skulle betale forbedringen af folkeskolen gennem højere skatter

Nu efter valget er "Den røde regering" foretaget en total kovending til at overtage og kopiere borgerlig økonomisk politik og velfærdspolitik. Nu er det lærerne som gennem forringede arbejdsvilkår kommer til at betale regeringens reform.  Mens erhvervslivet foræres milliarder på de svageste bekostning.

Også eleverne og forældrene kommer til at betale. For kommunerne vil nu presse på for at opnå massive besparelser gennem forringet forberedelsestid. Hvilket også betyder ringere uddannelse.

5. REGNSKABETS TIME.

Forude venter et kommunalvalg. Der er her ingen grund til at stemme på de borgerlige partier, hvis politik regeringen jo gennemfører og hvis stemmer jo også den ene gang efter den anden er med til at gennemføre forringelserne.Og kommer den arrogante neoliberalistiske magtpolitiker Løkke til, bliver det ikke bedre, men blot endnu værre

Men det lader sig heller ikke skjule, at lærerkonflikten er endnu et eksempel på, at S + SF fuldstændig har svigtet de forventninger og løfter, som man gik til valg på og dannede regering ud fra. S + SF har ikke noget bedre at tilbyde i forhold til de borgerlige, højst er SRSF - regeringen det mindste af to onder.

Derfor bør moralen af lærerindgrebet for det kommende kommunalvalg være: March venstre om.

Henrik Herløv Lund, velfærdsøkonom.

Ikke partitilknyttetKendt fra den tidligere "Alternative Velfærdskommission"

HENVISNING:Jeg udgiver to nyhedsbreve KRITISKE ANALYSER" (om velfærd, økonomi og neoliberalisme) og "KRITISKE DISKUSSIONER" (om regering, politik og ikke borgerligt alternativ).Vederlagsfrit abonnement kan tegnes ved at maile til herloevlund@mail.dkAlle rapporter og artikler kan downloades på henrikherloevlund.dk under "Artikler og rapporter"