Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Fregatten 'Jylland' skifter plads

På årsmødet i Foreningen til Provinsbørns ferieophold i København blev nævnt, at sæsonen 1948 har været den største i foreningens historie. 22.000 børn og lærere fra 521 skoler i Jylland, 39 fra Sønderjylland, 51 fra Fyn, 125 fra Sjælland, 29 fra Lolland-Falster og to fra Bornholm har overnattet på fregatten.

Foruden de 450 pladser på fregatten 'Jylland' har man rådet over 350 sengepladser i direktør Hjejles ungdomsborg på Nørrevold, altså 800 pladser per nat, en ret stor hotelvirksomhed. Det var altsammen gået tilfredsstillende.

Men fregatten har måttet holde flyttedag. Da der skulle tages fat på udvidelsen af Langebro, måtte fregatten flyttes til Bodenhoffs Plads ved Christianshavns Kanal.

Folkeskolen nummer 14

april 1949

For 25 år siden

Lærermangel på retur

I den lange periode med lærermangel har ansættelsesvilkårene vedrørende timelærere, årsvikarer med flere ikke haft væsentlig betydning for den enkelte, idet lærere normalt ret hurtigt er gledet ind i tjenestemandsansættelser. Nu, hvor lærermangelen er på retur, får disse ansættelsesvilkår igen betydning, hvilket understreges af et stigende antal henvendelser til foreningen, hvoraf det fremgår, at kendskabet til disse ansættelsesbestemmelser lader noget tilbage at ønske.

Antallet af timelærerstillinger skal udgøre cirka 10 procent af det samlede antal lærerstillinger ved hele skolevæsenet. Begrundelsen herfor er, at antallet af lærerstillinger i en kommune kan veksle fra år til år som følge af ændringer i klassetallet. Der skal derfor være mulighed for at nedlægge lærerstillinger og om fornødent afskedige lærere, som der ikke er brug for, uden at der derfor udløses en pensionsforpligtelse.

Folkeskolen nummer 16

april 1974