Hvordan virker eliteidrætsklasser?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan det er at være eliteidrætsudøver i folkeskolen.

Hvordan er skolegangen for de elever, der har særlige talenter inden for en given sportsgren? Og hvilke sammenhænge er der mellem idræt og talentudvikling, trivsel og læring? I forskningsprojektet »Plads til idrætstalenter i den danske folkeskole« skal idrætsklasser i folkeskolen belyses. Som det er i dag, er det kun tilladt at have optagelseskrav til idrætsklasserne på baggrund af forsøgsdispensationer - og de første dispensationer udløber til efteråret 2013.

Derfor glæder det Team Danmark at få undersøgt effekten af eliteidrætsklasserne, der bliver udbudt i en af de 15 såkaldte elitekommuner.

»Idrætsklasserne i Team Danmarks elitekommuner er et vigtigt led i at skabe optimale vilkår for talentudviklingen i dansk elitesport. Jeg ser frem til, at vi nu får skabt klarhed over, hvad det er ved modellen, der virker - ikke kun sportsligt, men også i forhold til elevernes generelle trivsel«, siger bestyrelsesformand i Team Danmark Frank Jensen ifølge en pressemeddelelse.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini ser frem til undersøgelsen.

»Jeg er meget glad for, at vi nu får foretaget en tilbundsgående undersøgelse af, om idrætsklasser er med til at motivere børn og unge til at lære, og hvordan elever i idrætsklasser trives såvel fagligt som socialt og sportsligt«, udtaler Christine Antorini.

Forskningsprojektet forventes at løbe over tre år og afsluttes med publiceringen af en samlet forskningsrapport. Der er afsat 3,2 millioner kroner til projektet.

På nuværende tidspunkt er det kun tilladt at have optagelseskrav til idrætsklasserne på baggrund af forsøgsdispensationer i forhold til den gældende folkeskolelovgivning, og de første dispensationer til skolerne udløber i efteråret 2013.

Det er snart slut med eliteidrætsklasser