Anmeldelse Dansk udskoling
0   503

Avisen er fuld af liv og stemmer

Entusiasmen skinner tydeligt igennem i dette fremragende materiale til medieundervisningen.

Mere avis? Naturligvis!

Fakta


Titel
Mere avis? Naturligvis!

Forfatter
Gitte Martens Poulsen, Aslak Gottlieb

ISBN
9788779965911

Pris
150

Sider
72

Forlag
Dansklærerforeningen

Ja naturligvis, er det oplagte svar på spørgsmålet om, hvorvidt eleverne skal arbejde (mere) med avisen og med de journalistiske grundbegreber. Og hvis udgangspunktet for undervisningen er denne udgivelse, er både lærere og elever rigtig godt hjulpet.

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatterne er heller ikke selv i tvivl om avisens betydning, de kommer med en ærlig udmelding på bogens bagside: ”Du bliver ikke selv journalist af at arbejde med bogen. Men du får indblik i, hvordan nyhedsmedierne fungerer, fordi avisen er de moderne mediers moder. Alene derfor er avisen vigtig at kende”. Herligt med en klar udmelding fra forfattere, der ikke er bange for at bekende sig både som avisnørder og som fortalere for god presseskik.

Som det fremgår af den elevhenvendte tekst i en faktaboks: ”Medier må ikke manipulere ... Befolkningen skal have medier, som de kan forstå, gennemskue og stole på”. Forfatterne er altså overbeviste om, at avisen har en fremtid, og at eleverne skal opleve at læse en avis fra grunden: ”Avislæsning er medieundervisningens hjørnesten”.

Og så er det ellers bare om at komme i gang med de mange aktuelle artikler og de mange varierede opgaveforslag - så mange, at der er god mulighed for udvælgelse. Bogens artikler er tydeligt udvalgt, så de omhandler de unges egen verden og virkelighed - relevante artikler til unge og ikke kun om unge. Ligesom i forgængeren "Avis? Naturligvis" til mellemtrinnet (begge bøger kan anvendes uafhængigt af hinanden) er omslaget udformet med flapper med opgaver og spørgsmål, der understøtter læseforståelsen.

Læsestøtten er udformet efter den australske genrepædagogik med synlige læringsmål og støttende genrebeskrivelser. Bogens layout er lækkert og gennemtænkt også i detaljerne, for eksempel med nogle herlige små avislæsende mus som vignetter.

Lærervejledning og supplerende stof er tilgængeligt på dansklf.dk, hvor der også er mulighed for at downloade bogens artikler i originalopsætning til print eller til videre arbejde på interaktiv white board eller pc. For selv om udgangspunktet (som det fremgår af afsnittet om pressehistorie) er den trykte avis, kan eleverne sagtens arbejde med opgaverne digitalt, ligesom bogen også indeholder et fyldigt afsnit om webaviser. Man kan måske savne lidt mere stof om pressefotoet og avisens anvendelse af billeder, men det kan så til gengæld findes i den omfattende materialeliste i lærervejledningen.

Arbejdet med avisen i dansk er (stadig) helt naturligt, og med denne udgivelse kan det ikke undgå også at blive vedkommende for eleverne i overbygningen. Avisen er de moderne mediers moder – så kend din avis!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.709 andre er allerede tilmeldt