22 millioner brugt på mangelfuld portal om skoler

Kommunerne modtager hvert år penge til opdateringer af en portal, som skal give forældre mulighed for at sammenligne de lokale skoler. Men kommunerne opdaterer alligevel ikke siden. Portalen er spild af penge og effektløs, lyder det fra flere sider.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens pengene er knappe på folkeskoleområdet, har politikerne valgt foreløbig at bruge omkring 22 millioner kroner på portalen brugerinformation.dk, hvor forældre blandt andet skulle kunne sammenligne folkeskoler, når de skal vælge skole til deres børn. Men portalen er fyldt med mangler.

Danmarks Lærerforening kalder hjemmesiden for spild af penge.

"Der er ingen grund til at have den hjemmeside, når den er mangelfuld, og forældre lige så godt kan bruge kommunernes hjemmesider til at få oplysninger om skolerne. De 22 millioner kroner kunne være brugt på andre ting, som ville give et større udbytte",« siger Bjørn Hansen, formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i DLF.

Kommunerne har siden 2007 været forpligtet til at indberette ni forskellige oplysninger om de enkelte folkeskoler til portalen, så borgerne har mulighed for at sammenligne skolerne og dermed træffe et kvalificeret valg, når de skal vælge grundskole. Det gælder blandt andet information om fagudbud, gennemsnitlige klassekvotienter, karakterer og evalueringer.

Der mangler oplysninger om hver tredje skole

En opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet foretaget for folkeskolen.dk viser, at der på brugerinformation.dk stadig mangler oplysninger for hver tredje folkeskole.

For Svendborg Kommunes vedkommende, mangler oplysninger for 13 ud af de 17 folkeskoler.

»Det skal jeg beklage. Vi har decentraliseret opgaven til skolerne, men det er os, som skal føre tilsyn. Det har ikke været godt nok,« siger Steen Tryde, afdelingsleder i Skole og dagtilbud i Svendborg Kommune og ansvarlig for kommunens oplysninger på skoleområdet til brugerinformation.dk.

Han tilføjer, at kommunen det seneste år har været udfordret af en ny skolestruktur, som har gjort det vanskeligt at tilpasse oplysningerne til portalen, da en del skoler har flere adresser. Men han vil gå i gang med opgaven straks.

Lektor ved Syddansk Universitet Michael Klitgaard, som forsker i frit valg, vurderer dog, at hjemmesiden som effektløs - lige meget om kommunerne kommer til tasterne.

"Når oplysningerne ikke er på hjemmesiden, kan borgerne bruge den til mindre, end de ellers ville kunne. Men portalen har ikke den store effekt, om den er opdateret eller ej", siger han og uddyber:

"Kommunerne er opdelt i skoledistrikter, og skolebørn starter i langt de fleste tilfælde blot på den skole, som de bliver tildelt. Hvis forældre træffer et aktivt valg, tror jeg oftest, det sker på baggrund af, hvad man har hørt fra naboer. Her kan hjemmesiden ikke gøre fra eller til", siger Michael Klitgaard.

Der blev brugt 17,2 millioner på at skyde hjemmesiden i gang. I 2007 fik kommunerne 1,8 millioner kroner til at indtaste oplysningerne på folkeskoleområdet. Og de efterfølgende år er der blevet givet lidt over en halv million kroner til at holde siden opdateret. Det viser et aftalepapir fra Finansministeriet, som folkeskolen.dk har fået aktindsigt i. Konkret svarer det i Svendborg til under 5.000 kr per skole, og det er under en grænse, hvor vi øremærker midlerne decentralt, forklarer afdelingsleder Steen Tryde.

Symbolpolitik

Ifølge politikerne var formålet med indførelsen af portalen at fremme det frie valg, lyder det i lovteksten, men Michael Klitgaard kalder det symbolpolitik.

»Vi ved, at man teoretisk set skal have informationer for at kunne træffe et kvalificeret valg, men når staten ikke står klar med økonomiske sanktioner, hvis kommunerne ikke leverer informationerne, så er det et signal om, at portalen mest er udtryk for symbolpolitik fra politikernes side,« siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som er ansvarlig minister for portalen, vil ikke forholde sig til om, hun vil indføre økonomiske sanktion eller lukke siden, men skriver til folkeskolen.dk:

"Det er selvfølgelig ikke godt nok, at der er nogle kommuner, som ikke indberetter alle de obligatoriske oplysninger. Der er fra ministeriets side sendt rykkere ud til dem, som ikke har indberettet alle oplysninger, for det er hver enkelt kommunes ansvar at sikre, at de rette oplysninger er tilgængelige på www.brugerinformation.dk".