Eksempel på en opgave i biologi, hvor den tilsvarende parallelopgave i et andet sæt kan have den rigtige svarmulighed: T-T-A-A-C-C-C-G-A i forhold til et andet stykke DNA (PEU-hæftet 2011)

Seks gange geografi-prøve i dag

Klokken 8, klokken 9, klokken 10, klokken 11, klokken 12 og klokken 13 i dag går 9.-klasse-elever til digital prøve i geografi i dag. I morgen er der prøve i biologi seks gange for at undgå overbelastning af prøvesystemet. For første gang får eleverne ikke deres karakter med det samme.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De to digitale afgangsprøver i biologi og geografi, hvor eleverne skal besvare bl.a. udfyldnings- og mulitiple choice-opgaver på nettet, blev indført i 2006. Fra starten har det været sådan, at eleverne har fået deres karakter på skærmen umiddelbart efter at have svaret på det sidste spørgsmål. Men efter problemer med fejl i nogle af opgaverne i både 2009 og 2011, har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen nu besluttet at indføre forcensur, og det er pt uvist, hvornår eleverne får deres karakter:

"Ved at indføre forcensur sikrer vi, at alle får den rigtige karakter", forklarede projektleder på de digitale prøver Stine Sønberg Mardsen på folkeskolen.dk i februar.

Slut med automat-karakter i biologi og geografi

De to digitale prøver er udtræksprøver, så halvdelen af 9.-klasse-eleverne skal op i geografi i dag, og den anden halvdel i biologi i morgen. Der afholdes fem forskellige digitale prøver i dag, og til slut, klokken 13, er der prøve på papir for de skoler, der har valgt det, samt for eventuelle skoler, der har haft tekniske problemer med den digitale prøve. De seks prøver i løbet af dagen er "paralelle opgavesæt". Dvs., at det kernefaglige indhold er det samme, men opgaven kan for eksempel være "vendt om", så spørgsmål  bliver svar eller lignende.

Ministeren: Sådan bliver de nye gruppe-prøver

 

Læs mere

Evaluering af afgangsprøverne i biologi oggeografi 2011 (PEU)