Anmeldelse Dansk
0   372

Skabeloner er det nye sort

Ved hjælp af skabeloner bliver lærerens arbejde simplere, og elevens læreprocesser bliver stilladseret.

Dansk med it

Fakta


Titel
Dansk med it

Forfatter
Margit Gade

ISBN
9788750042976

Pris
176

Sider
64


Supplerende materiale får på vismighvordan.dk

Serie
Lyst og læring

Forlag
Akademisk Forlag

"Dansk med it" er et inspirationsmateriale bestående af en bog med en tilhørende hjemmeside. Formålet er at give lærere viden om og redskaber til at integrere it i indskolingen. Bogen begynder med at gøre rede for forskellige vigtige brugerfaglige aspekter, læreren skal have for øje, inden han/hun anvender de konkrete redskaber. Kapitlerne bærer præg af, at det er en erfaren lærer, der har udarbejdet materialet, hvilket blandt andet kan ses i de konkrete løsningsforslag, Margit Gade gør opmærksom på.

Anden halvdel af bogen handler om undervisningstilrettelæggelse. Her kommer Margit Gade med forslag til, hvordan læreren kan bruge skabeloner til at undervise i eksempelvis mundtligt arbejde, læsning og tekstfremstilling. Disse skabeloner, der bliver introduceret her, ligger frit tilgængeligt på hjemmesiden vismighvordan.dk for alle interesserede, også selvom man ikke ønsker at investere i bogen.

Kvaliteten af skabelonerne er gode; de er åbne i deres udtryk, forstået på den måde at der er mulighed for at anvende forskelligt indhold og skræddersy dem, så de tilpasses til lærerens didaktiske forståelse. En anden fordel ved at bruge skabeloner ligger i, at eleverne hurtigere kan sættes i gang med den undervisning, læreren ønsker, fordi skabelonerne fratager eleven valgmuligheder og gør opgaven tilpas overkommelig. I den sammenhæng er jeg specielt fascineret af den skabelon, der kaldes “fortæl en historie”. Formålet med skabelonen er, at eleverne skal indtale små brudstykker af en historie og indsætte dem i en PowerPoint. Skabelonen illustrerer dernæst ved hjælp af en fiskeform, hvordan man kan opbygge eller forstå en historie.

Det gode ved denne model er, at den på en multimodal måde får stilladseret opgaven, så den bliver simplificeret for både lærer og elev at arbejde med. Lignende skabeloner eksisterer allerede i bogsystemer, men det nye ved dette system er integrationen af lyd og billeder, der giver eleverne mulighed for at løse en opgave på en anderledes måde. 

Integration af lyd og billede har i mange år været en mulighed qua mediers indtog i undervisningen. Desværre føler mange lærere sig ikke trygge ved at give sig i kast med dette. "Dansk med it" er et godt bud på en bog, der kan give det sidste skub i den rigtige retning til at komme i gang med at arbejde med forskellige medier i undervisningen på en overskuelig måde.

"Dansk med it" er primært til læreren, der ønsker at få nogle “hands on”-tips til, hvordan man kan gribe it an i danskundervisningen, men også et inspirationsmateriale til bibliotekaren eller it-vejlederen på skolen. Til trods for at bogen indimellem namedropper hurraord som eksternalisering og metakognitive processer, er det kun et inspirationsmateriale, der kan hjælpe lærere til at planlægge undervisning og anvende de skabeloner, Margit Gade har udarbejdet. Hvis man derimod ønsker at gå mere teoretisk i dybden med anvendelsen af it i undervisningen, er det nok mere bøger som "Didaktik 2,0" af Karsten Gynther eller "Digitalt Dansk" fra 2011, der skal tages ned fra boghylden.

På et overordnet plan vil jeg være tilbøjelig til at give Margit Gade ret i sin antagelse om, at skabeloner kan stilladsere og effektivisere arbejdsprocesser, men der ligger også en vigtig læringsproces i at kunne beherske programmerne og være kreativ på en anden måde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
16.890 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.218 andre er allerede tilmeldt