Dansk
0   104

Old/new

Vappehar?

I skolen skulle eleverne høre efter, hvad der blev sagt. Drømmere brød de færreste lærere sig om. Hvis man havde været lidt fraværende og ikke havde hørt, hvad læreren sagde, kunne man måske forsigtigt sige »hvad behager«, udtalt »vappehar«. Dette udtryk fandtes også i en mere uformel kortform: »vaBAR« med tryk på sidste stavelse. Voksne mennesker kunne finde på at sige »pardon«, men det var nok kun et mindretal af byfolk. Hvis børn sagde »hvad?«, blevet det regnet for meget uhøfligt.

Hvadddd?

Til de fleste bedsteforældres ærgrelse er udtrykket »hvad behager« ikke længere i omløb, heller ikke i kortformen »vaBAR«. Der siges ofte »hvadddd« med lyst a og langt blødt d. Det er ikke ment uhøfligt, men sådan opfattes det af mange ældre. Måske derfor er der opstået en ny vending: »én gang til!« Det kan lyde som en kommando, men siges med monoton stemmeføring, eventuelt med en lille stigning til sidst, og får dermed en venligere klang. I et par årtier har ytringen »undskyld!« været udbredt blandt alle generationer som synonym med »hvad behager«. Dermed er vi på linje med en lang række europæiske sprog og har opnået en dansk modsvarighed til det nu pensionerede udtryk »pardon!«

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.254 andre er allerede tilmeldt