Guide til detox kost

Mad der glæder din krop

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad gør man, når man skal anmelde en bog, der i sin hovedessens forkynder et sympatisk budskab om at spise sundt, men samtidig forekommer fagligt ufunderet, når man tager de naturvidenskabelige briller på? Mit bedste bud er at fortælle, hvordan jeg personligt, med min faste forankring i den naturvidenskabelige forskningsverden på Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet, ser på den kur, som forfatterne lægger op til, at alle vi, der spiser den mindste smule usundt, bør følge.

Forfatterne, der tilhører den brogede skare af alternative behandlere, forkynder i de indledende kapitler deres syn på sukker, tilsætningsstoffer og andre "farlige" næringsstoffer. Læseren bliver meget hurtigt bevidst om, at forfatterne betragter stofferne som kæmpestore trusler mod folkesundheden og råder til at udradere dem af den daglige kost. Argumenterne er ikke altid lige korrekte, som når det påstås, at hærdet fedt i maden er lig med stor forekomst af transfedtsyrer. Sådan var det måske for år tilbage, men i en ernæringsbog anno 2007 burde forfatterne vide bedre. Vel at mærke de samme forfattere, som i de indledende kapitler slår klokkeklart fast, at "Videnskab om kost er forkert! Selvfølgelig er den det!" Også kritikken af de officielle kostanbefalinger er tynd og fagligt ufunderet, ligesom mange andre af bogens afsnit er præget af hjemmebryggede kostteorier af til tider særdeles underlødig karakter.

Det er smadderærgerligt, for herved forplumres forfatternes gode budskab om at spise smagfuld mad af gode råvarer, tage hensyn til kroppens behov, fysisk såvel som psykisk, samt de andre fine pointer, som indimellem skinner igennem.