Anmeldelse

Skratskratterat / Der var engang en konge ...

Dansk som andetsprog i indskolingen / Et remseeventyr

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Og Skratskratteratskratskriumskrat fik Sipsippernipsipsirumsip. Det er skægt og straks sprogligt inspirerende at læse det gamle remseeventyrs velsmagende slutning. Men hvordan ser prinserne og prinsesserne ud? I hvilket land bor de? Hvad er deres yndlingsting? Hvad nu, hvis der bor en heks under prinsessernes slot? Og hvad hedder det egentlig på klassens forskellige modersmål?

Det lille eventyr er afsættet for et omfattende, helhedsorienteret undervisningsforløb til indskolingen i klasser med tosprogede (og danske) elever og i modtagelsesklasser. Også som kursusforløb i sprogstøttecentre vil det være velegnet. Eventyr kendes i alle kulturer, og netop de kulturelle ligheder vægtes. Den kontrastive samtale er omdrejningspunktet for det sproglige arbejde. Og de alsidige og fantasifulde opgaver er præget af den interkulturelle dimension.Forfatterne har valgt at lade gennemarbejdede overvejelser, oversigter, baggrundsviden, pædagogisk teori, litteraturhenvisninger og forklarede fagudtryk stå side om side med de udførligt beskrevne aktivitetsforslag. Personligt finder jeg det lidt rodet og havde foretrukket en tydeligere adskillelse. Men forfatterne ved, hvad de vil - og det er ikke så lidt! Lærerens bog nærmer sig med sin dybde og detaljeringsgrad en egentlig andetsprogsdidaktik. Det kan forekomme overvældende, men som et nøje begrundet forløb og som grundig introduktion for lærere og lærerstuderende til dansk som andetsprog som fagområde er det forbilledligt.