Anmeldelse

Kursus i dansk grammatik

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I hvor høj grad skal man lægge vægt på grammatikken i dansk som andetsprog i folkeskolen?

Kursus i dansk grammatik henvender sig til tosprogede elever, der i forvejen har en vis talefærdighed og et vist kendskab til syntaks og grammatik. Som sådan er materialet anvendeligt til store elever, der ønsker at perfektionere deres dansk i tale og skrift. Det vil for eksempel kunne bruges i forbindelse med stilskrivning i overbygningen af tosprogede elever, der ikke er sikre i stavning og syntaks. Det kan også anvendes i modtagelsesklasser, hvor eleverne har arbejdet med ordforråd og talehandlinger.

Kendskab til formel grammatik har betydning for såvel læse- og lytteforståelse som skrivefærdighed. Manglende kendskab kan blokere for skrivelysten og læseforståelsen på et lidt højere niveau.

Kurset er bygget op som et sammenhængende kursusforløb med præsentation af og oversigt over samtlige ordklasser, men kan også bruges som opslagsbog. Der er mange varierende sproglige øvelser til hvert afsnit. En sand guldgrube af eksempler og gode ideer at bygge videre på. Utraditionelt er det, at arbejdet med syntaks er lagt ind i næsten alle øvelser. Et scoop, da det netop er her, skoen trykker. Et andet scoop er de enkelte afsnits henvisninger til en udvidet anvendelse af grammatikken, der er samlet på de sidste sider. Det giver interesserede elever mulighed for selvstudium og er en håndsrækning til læreren.

Med dette materiale kan læreren få genopfrisket sin danske grammatik og få gode ideer til sin undervisning.