Samfundsfag
0   6

"Hvis man ikke stemmer, mister man brokkeretten"

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil var i dag på besøg på Lundehusskolen i København for at åbne valgstedet for dagens skolevalg. Opdateret 15/10 med valgresultatet.

Det er omtrent tre uger siden, at statsminister Mette Frederiksen udskrev skolevalg fra Statsministeriet. Siden har godt 80.000 skoleelever fra 8.-10. klasse haft demokratiet tæt på, blandt andet gennem debatter med ungdomspolitikere, undervisning i argumentation og i politik.

Og i dag kulminerede skolernes svar på en valgkamp med den mest konkrete handling i det repræsentative demokrati - at sætte krydset. Men også den vigtigste handling i demokratiet, sagde undervisningsministeren i sin tale, som officielt åbnede urnerne for de vordende medborgere på Lundehusskolen.

"Stemmeafgivelsen er en af demokratiets mange muskler, som er vigtig at træne. Allerede i ugerne op til et valg sættes der gang i en proces med debatter, stillingtagen og osv. Valghandlingen er en afgørende del af vores demokrati", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil i et interview efter åbningen.

Samfundsfagslærerne på Lundehusskolen har arbejdet intensivt med demokrati i en række uger. Her agerer de valgtilforordnede ved skolevalget 2021 med både mediebevågenhed og kø ved bordene.

Artiklen fortsætter under banneret

Eleverne fremlagde deres mærkesager for ministeren

Skattebetalt frokostordning på skolerne, registrering af DNA for nyfødte, kernekraftværker som energiforsyning, højere straf for voldshandlinger og 30 timers arbejdsuge.

Synspunkterne spændte bredt, da elever fra Lundehusskolens demokrati - og medborgerskabslinje fik mulighed for at argumentere for deres sager, mens Pernille Rosenkrantz-Theil var til stede.

Tydeligt kunne det mærkes på elevernes argumenter, at de havde arbejdet med, hvordan man bakker sin mærkesag op med belæg og hjemmel. Ingen påstand stod for sig selv ubegrundet, og når ministeren var uenig, hev eleven blot et nyt argument op af baghånden.

Og selv om alle elevernes holdninger ikke passede som fod i hose med ministerens værdigrundlag, var der én ting, som de sammen kunne tilslutte sig; jo mere uenig, du er med et andet menneske, jo pænere skal du tale til ham eller hende.

"Så kan man bokse lidt mere til dem, man er enig med", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil som en afsluttende bemærkning, før eleverne bevægede sig ud til de valgtilforordnet samfundsfaglærere, der sad klar med blanke stemmesedler ved valgbordene.

Rød blok vandt

Tilføjet 15/10:  Socialdemokratiet blev største parti ved Skolevalg 2021, og i modsætning til de tre foregående skolevalg, var der flertal til rød blok - 57,4 procent af stemmerne, Se hele valgresultatet:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt