Det bliver lidt lettere at gøre eleverne klar til prøven i idræt. Fotoet er fra en idrætsprøve i Odense.

Hjælp til idrætslærere på tekstjagt

Idrætslærere behøver ikke længere at bruge timevis på at gennemsøge internettet, hver gang de skal bruge en tekst til et idrætstema. Nu har Dansk Skoleidræt samlet en række tekster inden for fem forskellige temaer – og tanken er, at det skal udvikle sig til en hel database.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som tidligere idrætslærer har projektleder i Dansk Skoleidræts idrætsteam, Allan Skoven Pedersen, selv været der.

Han ved præcis, hvordan det er som idrætslærer at gå på jagt på nettet efter den gode artikel eller tekst, der kan fungere som en mulig opgivelse ved prøven i idræt - eller tekster, der kan supplere med ord og faglige begreber, når man arbejder med tematiske forløb i idrætsundervisningen.

Det kan være svært at finde de helt rigtige temaartikler, og den ene time tager den anden. Samtidig er lige præcis arbejdet med temaer i idrætsundervisningen noget af det, som undersøgelser har vist, at både elever og lærere finder sværest.

Men nu er det slut med at surfe søgende rundt på nettet, for Dansk Skoleidræt har med en ny samling af forslag til tematekster gjort livet lidt lettere for idrætslærerne. I en oversigt på hjemmesiden er der samlet en række forslag til elevtekster inden for temaerne "Idræt og samarbejde", "Idræt og sundhed", "Idræt og kultur", "Idræt og samfund" og "Idræt og identitet".

Flere klassetrin

Intentionen er, at siden med temaartikler efterhånden skal udvikle sig til en hel database med 40-50 temaartikler til alle elever.

"Som idrætslærer kan det være svært at finde de helt rigtige temaartikler. Det kan tage timer - jeg har selv været der. Nu laver vi en slags bank med tekster til fem overordnede temaer i faget, og så satser vi på, at det kan lette arbejdet for mange idrætslærere", siger Allan Skoven Pedersen.

"Vi slap af med rundboldslærerne, da vi fik Fælles Mål" 

Dansk Skoleidræt har tidligere i magasinet 'Idræt i Skolen' bragt en række temaartikler, der kan bruges som pensum til prøven i idræt. Disse artikler findes også på skoleidraet.dk - og nu udvider de nye tekster porteføljen. Dels forsøger man at ramme flere klassetrin, og dels er Dansk Skoleidræt i jagten på inspiration dykket ned i andre idrætsorganisationers publikationer og har fundet relevante artikler, der har været bragt i forskellige medier.

"Det skal være skarpt og præcist"

På den måde har Dansk Skoleidræt fx fundet en artikel fra DGI's magasin "Udspil" til brug for fagområdet "Idræt og sundhed".

Her berettes om 89-årige Paula, der er idrætsinstruktør, og her kunne eleverne opfordres til at undersøge og reflektere over, hvordan det kan være, at man som 89-årig fortsat har lyst til at være aktiv, og hvordan generationernes dyrkelse af de forskellige idrætsgrene måske ændrer sig med alderen, lyder det fra Dansk Skoleidræt.

"Idrætsundervisningen er meget praktisk, og derfor er det vigtigt, at når man som klasse har teori og fx sætter sig sammen på halgulvet, så skal stoffet være skarpt og præcist. Det man læser og sammen reflekterer over, må meget gerne drage paralleller til den undervisning, man måske lige forinden har mærket på egen krop", siger projektleder Allan Skoven Pedersen fra Dansk Skoleidræt.

Læs mere

Tematekster til idrætsfaget