Anmeldelse Dansk indskoling
0   46

Stavehjælp til ordblinde og sprogsvage elever

Alle lærere vil møde elever, som har brug for støtte i stavningen. Dette materiale er en god hjælp, og lærervejledningen bør være til rådighed på alle skoler.

Lydretten

Fakta


Titel
Lydretten

Forfatter
Dorte Damgaard, Tanja Ibsen

Pris
98,75 kroner stykket

Sider
48-68 sider

Type
Hæfte 1-4

Forlag
Alinea


Pris
1.125 kroner

Sider
216

Type
Lærervejledning

"Lydretten" er et materiale, som er udarbejdet ud fra den progressive staveudvikling, som Mette Ziegler har beskrevet. Forfatterne bygger på deres erfaringer fra Ordblindeinstituttet. Både ordblinde og andre elever gennemgår samme udvikling, som kan beskrives i fire trin, nemlig forståelse for og beherskelse af sproglig opmærksomhed, lydret stavning, lydfølgeregler og morfemer. Derfor kan materialet anvendes både til specialundervisning og i almindelige klasser.

Artiklen fortsætter under banneret

Det har i mange år været praksis at arbejde med sproglig opmærksomhed, når man underviser skolebegyndere, men i dette materiale finder man en meget bevidst opbygning af stoffet, og læreren får præcis anvisning på, hvordan de sproglige fonemer forklares og forstås. Første trin i den sproglige forståelse er forskellen på lydrette og ikkelydrette ord, og der arbejdes med stavelsesdeling af tostavelsesord. Det første elevhæfte starter øvelser, hvor e skal identificeres i forhold til enten e- eller øh-lyd. Derefter øves der ord, som indgår i en diktat om en ferie på Bali, og diktaten kan skrives på to niveauer. Diktaten starter sådan: ”Nu har jeg været på Bali i en uge, og den varme sol skinner dagen lang. Det er dejligt, når der kommer en let brise”. Selvom man ikke har været på Bali, kan de fleste med fryd sætte sig ind i denne følelse.

I det sidste af de fire elevhæfter arbejdes der til sidst med præfikser, suffikser og afledning, og der findes tre sværhedsgrader af diktaten, som afslutter arbejdet med dette stof. Til at anskueliggøre progressionen i teksterne er her starten af den sidste diktat: ”I det gamle Egypten blev katten anset som et helligt dyr, der stod guderne nær. Det var strafbart at aflive katte, og flere blev balsameret, når de døde”. Vi får her et eksotisk indblik i en anden kultur, som eleverne på dette trin vil finde spændende.

Med min baggrund som lærer i almindelige klasser vil jeg gerne anbefale materialet til klasser med en del elever, der har en svag sproglig baggrund. Lærervejledningen bør være til rådighed på enhver skole, så læreren kan få funderet sin egen viden på området og kan inddrage disse principper i sin undervisning. Det oplyses i forordet, at cirka syv procent af den danske befolkning er ordblinde, så alle lærere vil komme ud for elever, der har brug for systematisk støtte i deres staveudvikling. Det er så op til læreren at afveje, om klassen har brug for hele dette meget grundige materiale, eller om en mere sporadisk undervisning i stavning vil være mere formålstjenligt for de konkrete elever.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.536 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.604 andre er allerede tilmeldt