Lærerne skal resten af året slippe for de tidskrævende elevplaner, mener SF - der også vil have elevplanerne afskaffet på lang sigt.

SF vil suspendere tidskrævende elevplaner resten af året

Giv skolerne og lærerne mere frihed resten af året ved at suspendere de tidskrævende elevplaner, lyder det nu fra SF’s Jacob Mark. Han har kravet med til forhandlingerne om en økonomisk hjælpepakke til skolerne efter corona-nedlukningerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det giver ingen mening, at landets folkeskolelærere efter den delvise genåbning af skolerne skal tvinges til at bruge en del af deres tid på at udfylde de tidskrævende og detaljerede elevplaner.

Derfor bør elevplanerne suspenderes resten af skoleåret, lyder det nu fra SF's undervisningsordfører, Jacob Mark. I stedet bør skolerne og lærerne have så meget frihed som overhovedet muligt til selv at tilrettelægge undervisningen af de tilbagevendte skoleelever bedst muligt, mener han.

"Elevplanerne er jo en tidssluger uden lige. Vi foreslår, at man suspenderer elevplanerne resten af skoleåret - indtil vi forhåbentlig får indgået en ny politisk aftale om helt at afskaffe dem", siger Jacob Mark til folkeskolen.dk - og tilføjer:

"Så kan lærerne bruge al deres tid på at gøre det, der giver mest mening for børnene ude på skolen. De kan bruge tiden på mere forberedelse eller mere individuel tid sammen med eleverne. Det er også derfor, at vi synes, at det ikke giver mening at gennemføre de nationale test nu".

Hjælpepakke på vej

Jacob Mark ser kravet i sammenhæng med den nødundervisningslov, som partiet var med til at få vedtaget om skolernes undervisning frem til sommerferien, hvor skolerne også stilles friere til fx at gøre skoledagene kortere og gennemføre flere timer med to voksne.

Hjælpepakke på vej

Suspendering af elevplanerne resten af skoleåret er et element i de politiske forhandlinger om en stor økonomisk hjælpepakke, der skal give skolerne mulighed for at sætte ind mod elevers faglige efterslæb og dårlige trivsel efter de hidtidige corona-nedlukninger og mange ugers fjernundervisning af eleverne. Disse forhandlinger fortsætter i Undervisningsministeriet tirsdag eftermiddag.

"Det giver simpelthen ikke mening"

"Når børnene er kommet tilbage på skolerne, så giver det simpelthen ikke mening, at lærerne skal bruge tid på de tidskrævende elevplaner. De tager rigtig meget tid for lærerne, de giver ikke et særlig stort udbytte for eleverne, og der er mange forældre, der slet ikke bruger dem", siger Jacob Mark.

Lærer: Skrottede elevplaner vil betyde mindre spildtid og bedre forældresamarbejde

 På lidt længere sigt håber han, at der tegner sig et politisk flertal for helt at afskaffe elevplanerne. Det skal ses i lyset af anbefalingerne fra en ministeriel rådgivningsgruppe, der tilbage i juni sidste år lagde op til helt at afskaffe de nuværende elevplaner - i både form og funktion.

I stedet for elevplanerne, der har eksisteret siden 2006, foreslog rådgivningsgruppen, at politikerne lader det være op til det enkelte lærerteam at udforme nogle få fokuspunkter tilpasset den enkelte elev. Formen for hvordan fokuspunkterne skal præsenteres for forældrene bør ifølge rådgivningsgruppen være op til den enkelte skole.

Væk fra standardafkrydsningsskemaer

Med i rådgivningsgruppen sad bl.a. lærer Mette Frederiksen fra Syvstjerneskolen i Værløse. Hun understregede i forbindelse med offentliggørelsen af anbefalingerne, at rådgivningsgruppen ikke lægger op til, at lærerne skal evaluere mindre.

"Vi lærere skal stadig evaluere vores undervisning i alle fag på alle klassetrin, og det gør vi jo i forvejen ved siden af elevplanerne. Men vi skal væk fra alenlange rækker af mål og standardafkrydsningsskemaer", har Mette Frederiksen tidligere sagt til folkeskolen.dk

Anbefalingerne fra rådgivningsgruppen blev også noteret i Børne- og Undervisningsministeriet.

I august lagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) således op til at afskaffe elevplaner, kvalitetsrapporter og Fælles Mål, som politikerne "har pladret ud over folkeskolen". De er blevet til papirtigre, der ikke virker - og de er til stor gene for blandt andre lærerne, fastslog ministeren.

Minister varsler opgør med 'papirtigrene' Fælles Mål og elevplaner 

Derefter blev elevplanerne til en del af de politiske forhandlinger om afskaffelse af de nationale test og tilvejebringelse af et nyt bedømmelses- og evalueringssystem. Disse forhandlinger er siden blevet udskudt på ubestemt tid på grund af corona-udfordringerne.