Debat Uddannelsesvejledning
0   26

Alle elever har ret til god individuel vejledning

Det skulle man tro var gældende praksis, men desværre har besparelserne på vejledningsområdet siden vedtagelsen af EUD-reformen i 2013 medført, at kun elever, der er vurderet ikkeuddannelsesparate, har denne rettighed.

En god individuel vejledning er præget af et godt samarbejde mellem skolen og vejledningen samt stort kendskab til eleverne og deres individuelle muligheder og udfordringer. Den er præget af stor viden og indsigt i lokale og regionale uddannelsesmuligheder, brug af mange vejledningsfaglige aktiviteter, viden om den enkelte unge og er uafhængig af institutions- og sektorinteresser.

De seneste ændringer af vejledningsloven har budt på store udfordringer i forbindelse med nedlæggelsen af de tværkommunale UU-centre (Ungdommens Uddannelsesvejledning) og oprettelsen af nye kommunale ungeenheder. Det har øget forskellene fra kommune til kommune, så der er i dag store forskelle på, hvordan vejledningen er organiseret i de enkelte kommuner.

Samtidig er der stigende optagelseskrav og øget konkurrence mellem de forskellige ungdomsuddannelser. Alt sammen forhold, der er med til at presse ungdommen i forbindelse med overgang fra grundskolen og videre i uddannelsessystemet.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er udfordringer, som coronakrisen kun har øget. De unge har fået nødundervisning, herunder digital undervisning og vejledning - og mange tilbud er helt eller delvis aflyst.

Der er med andre ord mere brug for vejledning end nogensinde. Regeringen og partierne i Folketinget har foreslået at styrke eVejledningen. Det er langtfra tilstrækkeligt, for de mangler det lokale kendskab. Derfor har Danmarks Lærerforening tidligere sendt disse forslag med flere til undervisningsministeren og de politiske partier:

• Giv alle unge med behov for individuel vejledning adgang til dette hos en UU-vejleder.

• Tilbagefør de 240 millioner kroner, som er sparet på vejledning i forbindelse med EUD-reformen.

• Giv resurser til at styrke samarbejdet mellem de kommunale vejledere, grundskolen og ungdomsuddannelserne. For eksempel til øgede aktiviteter inden for de muligheder, som er sundhedsmæssigt forsvarlige.

• Udskyd den koordinerede tilmelding til ungdomsuddannelserne, så der bliver mere tid til god individuel vejledning.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
488 andre er allerede tilmeldt