Debat

Kære Børne- og Undervisningsminister – luk UU-vejledningen op, når samfundet lukker ned!

Vi befinder os i en form for undtagelsestilstand, og det vil derfor give rigtig god mening at lukke op for kommunal UU-vejledning til alle afgangselever – så, luk vejledningen op for alle afgangselever i 9. og 10.kl. elever i alle kommuner nu!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Afgangselever har brug for hjælp til uddannelsesvalget, og mange sidder lige nu og bliver i tvivl om deres valg af ungdomsuddannelse, og måske meget mere end det? Som UU-vejledere, er vores opgave lige nu at yde vejledning til alle de elever, der ikke helt er nået i mål endnu og står med en vurdering som ikke-parat. Men hvad med alle de andre elever, de, der er vurderet parate? Disse elever kan også være i tvivl, og derfor kan UU-vejledning være en del af svaret på, at afgangseleverne får sat perspektiv på en stor beslutning og støtte til at træffe et valg. Det vil mange unge i det hele taget kunne få gavn af lige nu og frem mod 1. marts.

Covid-19 krisen og de deraf følgende nedlukninger af mange aktiviteter med fysisk fremmøde, har i betydelig grad svækket de nuværende afgangselevers muligheder for af blive afklaret omkring deres valg af næste led i uddannelsesrækken.

Afgangselever er bland andet gået glip af: 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Individuel brobygning i 9. kl. og 10.kl., obligatorisk brobygning i 10. kl. og ligeledes, er mange praktikforløb blevet aflyst fordi det meste er lukket ned. Åbent-hus arrangementer, som normalt giver den enkelte elev mulighed for at fornemme faciliteter, elevmiljøer og generelle indtryk af uddannelsesinstitutioner er heller ikke lykkes. Mange steder har erhvervsskoler og gymnasier/HF lavet ganske fine virtuelle arrangementer, men det er stadig ikke helt det samme som at være der selv!

Der kan derfor være risiko for, at mange elever vil træffe deres uddannelsesvalg i blinde eller udelukkende lade det være styret af hvad deres kammerater taler om. Dette kan betyde, at mange elever måske vælger en uddannelse, der alligevel ikke lever op til deres forventninger?

Så, jeg foreslår derfor, at alle afgangselever, både de parate og ikke-parate elever, tilbydes individuel vejledning frem mod 1. marts. Det kan understøtte og i bedste fald afklare mange, der lige nu er meget påvirket af en virtuel/on-line skolegang, som mange kæmper rigtig meget med. Ligeledes, er der mange ubesvarede spørgsmål om nationale tests, eksamen til sommer og al den tvivl og famlen, der kommer i halen af heraf. En udvidelse af vejledningen kræver naturligvis en politisk opbakning både lokalt i kommunen, men også gerne fra Ministeren selv, så hermed en opfordring til at lukke vejledningen op i Grundskolen og 10.kl. - når nu alt andet stort set er lukket ned! Som Tillidsrepræsentant i UU København, har min suppleant og jeg, i en artikel:  https://www.klfnet.dk/nyhed/luk-vejledningen-op-naar-samfundet-lukker-ned - opfordret vores Borgmester på området samt Børne- og Ungeudvalget til at lukke vejledningen op, og det har vi netop fået lov til. Så, vi nu kommer til at tilbyde UU-vejledning til alle ikke-parate i Københavns Kommune! Godt begyndt……………………….