Kristendomskundskab
1   6

Religionslærerforeningen opfordrer til at aflyse prøve til sommer

Corona-nedlukningerne er gået hårdt ud over kristendomskundskab, som kun er på 9.-klassernes skema én time om ugen. Derfor bør faget tages ud af puljen med udtræksfag, så der ikke gennemføres prøve til sommer, lyder det fra Religionslærerforeningen.

For at bevare respekten for folkeskolens undervisning og prøvesystem og samtidig også anstændigheden over for de hjemsendte elever opfordrer Religionslærerforeningen til at fjerne kristendomskundskab fra puljen med udtræksfag - og altså dermed aflyse sommerens prøver.

Baggrunden er ikke mindst, at corona-nedlukningerne er gået hårdt ud over undervisningen i kristendomskundskab, som eleverne kun har én lektion som ugen.

I et brev til Danmarks Lærerforening - der samler anbefalinger sammen fra samtlige faglige foreninger - oplyser Religionslærerforeningen, at man har fået tilbagemeldinger om skoler, der har aflyst mellem en fjerdedel og en tredjedel af religionstimerne såvel sidste forår som i indeværende skoleår. Og i et lille fag som kristendomskundskab giver det "en betydelig reduktion i det stof, man kan nå omkring i undervisningen", påpeger religionslærernes forening.

Mange uregelmæssigheder

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi kan ikke lave en prøve på de præmisser, der er nu, fordi vi er ikke i nærheden af at have leveret en ordentlig undervisning. Vi anbefaler at aflyse, fordi der har været så mange uregelmæssigheder på mange skoler, som har gjort, at antallet af lektioner, hvor der er blevet undervist i kristendomskundskab, har været reduceret voldsomt", siger Religionslærerforeningens formand, John Rydahl.

Religionslærerforeningen påpeger også problemet med, at fjernundervisning ikke er det samme som rigtig undervisning - og i øvrigt heller ikke harmonerer særligt godt med den mundtlige afgangsprøve.

For at fastholde en afgangsprøvekarakter foreslår religionslærernes forening, at man ophøjer den sidst afgivne standpunktskarakter til prøvekarakter.

"Man kunne også reducere kravene til prøven, men det synes vi underminerer prøven. Så hellere spille med åbne kort og sige, at vi ikke på det her grundlag kan lave en forsvarlig prøve. Og dermed anbefaler vi, at den standpunktskarakter, som lærerne har vurderet, at eleverne har nået på det pågældende tidspunkt, bliver overført til prøvekarakter", siger John Rydahl.

Samtidig opfordrer foreningen til, at undervisningen i kristendomskundskab afvikles planmæssigt resten af skoleåret - uanset om Undervisningsministeriet vælger at følge opfordringen til at aflyse sommerens prøve eller ikke.

Det skal ifølge John Rydahl ses i lyset af, at kristendomskundskab ikke blot er hårdt ramt af nedlukningerne - men samtidig også har været et nedprioriteret fag på mange skoler i mange år.

Udtræk af prøvefag

"Det er igen af hensyn til respekten for undervisningen. Jeg ved godt, at nogle skoler faktisk har formået at køre et skema med forskellige lærere på Teams - men det er helt tydeligt ikke hovedparten. Desuden er kristendomskundskab et fag, der generelt nedprioriteres - både i fagfordelingen, efteruddannelsesmæssigt og økonomisk. Det har været et problem i faget i adskillige år", siger han.

Hvis Undervisningsministeriet afviser opfordringen til at aflyse sommerens prøver, har foreningen en lille bøn til ministeriet:

"Skulle det ikke lykkes at få aflyst sommerens prøver i faget, beder vi om, at lærerne rundt om i landet allerede i forbindelse med ministeriets udtræk af prøvefag den 5. februar får kendskab til, om de skal have deres klasser op", lyder det i skrivelsen fra Religionslærerforeningen.

Ifølge planen må lærere (og elever og forældre) først få besked om de udtrukne prøvefag den 23. april. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.074 andre er allerede tilmeldt