Partier ser behov for styrket tysk-fag
Venstre vil pålægge regeringen at formulere en ny Tysklandsstrategi, der blandt andet skal skabe et stærkere kulturelt bånd til Tyskland via en styrket tyskundervisning.
Ifølge det største oppositionsparti Venstre bør Danmark styrke samarbejdet med Tyskland, og derfor er der brug en særskilt strategi til at øge samarbejdet med grænselandet i syd.
Partiet fremsatte derfor før jul et beslutningsforslag om at pålægge regeringen at lave en såkaldt Tysklandsstrategi inden sommerferien. Og det forslag blev 1. behandlet i en timelang debat i folketingssalen den 9. december.
Venstre foreslår blandt andet, at der er brug for en "fortsat styrkelse" af tyskundervisningen hele vejen op igennem uddannelsessystemet, men det var ikke mange ord, tyskfaget fik med på vejen under en meget ordrig debat, der hovedsageligt bestod af partiernes EU-ordfører.
Partier er enige: Tysk bør styrkes
Artiklen fortsætter under banneret
Men på tværs af partierne var der enighed om, at der er brug for at styrke tysk-faget.
"Det, at alting i dag foregår på engelsk, er et handicap, når man tænker på, hvor stor en rolle politisk og økonomisk Tyskland og tyskere jo spiller for Danmark. Derfor er jeg rigtig glad for, at det bliver betonet i forslaget, at vi skal gøre mere, for at man lærer det tyske sprog, og at man læser tysk litteratur og generelt prioriterer den tænkning, der udgår fra Tyskland, noget mere. Det gælder ikke mindst på de humanistiske og teologiske fakulteter såvel som i folkeskole og gymnasium. Det synes jeg er rigtig godt og nødvendigt", lød det blandt andet fra Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt.
Ifølge DF-ordføreren bør tysk få en så central vægtning i folkeskolen, at tysk "bliver et naturligt sprog for danske unge at begå sig på - gerne lige så naturligt, som det er med engelsk".
Rohde: Jeg er både tysk og dansk
De Radikales EU-ordfører Jens Rohde tilkendegav også, at han ser et stort behov for et styrket samarbejde med Tyskland, og han fortalte under debatten, at han selv er halv tysk. Noget han langt fra altid har haft lyst til at fortælle.
Men i dag oplever han, at synet på Tyskland har ændret sig til det bedre, sagde han.
"Ich bin deutsch, jeg er tysker. Ich bin dänisch, jeg er dansker. Jeg er begge dele. Da jeg var dreng, turde jeg ikke fortælle, at jeg var halvt tysker. Det turde jeg faktisk heller ikke fortælle, de første mange år jeg var medlem af Folketinget, for det var ikke helt så cool og moderne, som man kan sige det er i dag", sagde han.
S er "fuldstændig enig"
Selvom udenrigsminister Jeppe Kofoed slog fast, at regeringen ikke ser noget behov for at udarbejde en decideret Tysklandsstrategi, understregede han, at han er "fuldstændig enig i", at man bør styrke "undervisningen i det tyske sprog".
I det Konservative Folkeparti ser man også et behov for en stærkere tyskundervisning, fortalte partiets EU- og uddannelsesordfører Katarina Ammitzbøll.
"Jeg er uddannelsesordfører, og vi ser et stort fald i udbuddet af tysklærere og i efterspørgslen på sprogkundskaber generelt. Det er vigtigt at få styrket vores sprog, også fransk, vil jeg sige".
Også SF bakkede op om en styrkelse af tyskundervisningen, "så længe det ikke er på bekostning af f.eks. andre sprogfag", fortalte partiets EU-ordfører Anne Valentina Berthelsen.
Beslutningsforslaget skal nu behandles videre i Folketingets Europaudvalg, inden det 2. behandles i folketingssalen. Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår forslaget skal behandles i Europaudvalget.
MERE OM EMNET