Nogle elever besvarede først den nationale trivselsmåling, da de var hjemsendt under forårets coronanedlukning. Men ikke flertallet.

Trivselsmåling: 27 procent svarede på målingen efter coronanedlukningen

Den nationale trivselsmåling havde været i gang længe, da statsministeren lukkede skolerne ned. Derfor mente mange lærere, det var misvisende at påstå, at trivslen var uændret trods corona. Nu har folkeskolen.dk fået tallene - 27 procent svarede efter 13. marts.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Trods corona: Ingen udsving på den nationale trivselsmåling", skrev folkeskolen.dk den 20. oktober, da undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil fremlagde resultaterne af dette års nationale trivselsmåling. I sit følgebrev til Folketingets børne- og undervisningsudvalg skrev hun nemlig, at "overordnet set er resultaterne fra trivselsmålingerne på trods af ændringerne som følge af covid-19 på niveau med de foregående år".

Trods corona: Ingen udsving på den nationale trivselsmåling

Det fik dog mange lærere til at reagere på Facebook, fordi deres elever forlængst havde besvaret spørgeskemaet, da coronavirus begyndte at påvirke skolegangen. Og i en kommentar under artiklen påpegede forsker Morten Puck, at der kun manglede en uges måling, da skolerne lukkede ned den 13. marts. Så spørgsmålet er, om man overhovedet kan tale om en trivselsmåling 'trods corona'.

Folkeskolen.dk bad derfor Styrelsen for It og Læring om at finde ud af, hvor stor en del af eleverne, der har svaret på trivselsmålingen henholdsvis før og efter den 13, marts, og det svar har vi fået nu. 

Frem til d. 13. marts 2020 havde 203.532 elever i 4.-9. klasse gennemført målingen, mens 75.172 elever gennemførte målingen i perioden derefter. Det svarer til, at 73 pct. af eleverne gennemførte målingen før d. 13. marts, mens 27 pct. af eleverne gennemførte målingen derefter.

På grund af coronasituationen blev fristen forlænget helt frem til juni, så blandt de 27 procent, der har svaret senere, har nogle gjort det hjemmefra under nedlukningen, mens andre har gjort det efter genåbningen af skolerne. 

Og faktum er altså, at trivselsmålingsresultaterne generelt ikke har flyttet sig ret meget over de fem skoleår, hvor den er blevet gennemført.