Coronarestriktioner risikerer at sætte en stopper for den fælles afsyngelse af foreningssangen på årets kongres.

Corona truer gammel lærerkongrestradition

Årets lærerforeningskongres kommer til at stå i coronaens tegn. De delegerede skal holde en meters afstand til hinanden, og det er usikkert om der kan indledes med den traditionsrige fællessang.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 22. og 23. september finder Danmarks Lærerforenings ordinære kongres sted - i år er der ekstraordinære punkter på dagsordenen. For det første skal der findes en ny formand, da Anders Bondo Christensen har valgt at stoppe efter 18 år på posten. Og så nåede KL og DLF som bekendt for nylig frem til en arbejdstidsaftale, og hvorvidt flertallet af lærerne siger ja jeller nej til aftalen ved man først tre uger før kongressen. Sammen med dagsordenpunkter om bl.a. grøn omstilling og OK21 skal det hele foregå under de restriktioner, som corona-krisen har lagt over store forsamlinger.

Anders Bondo går af som lærerformand efter 18 år

Folkeskolen.dk har spurgt Bo Holmsgaard, sekretariatschef i Danmarks Lærerforening, om det overhovedet er muligt at afholde kongres på de præmisser. Og det er det.

"Med aftalen om forsamlingsforbud fra 8. juni kan der afholdes arrangementer, hvor deltagerne i det væsentlige sidder ned, hvis arrangøren er omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjerne", siger Bo Holmsgaard.

"Af aftalen om forsamlingsforbud fremgår det eksplicit, at forsamlinger som generalforsamlinger er undtaget forsamlingsforbuddet. Vores afsæt er, at generalforsamlinger og kongresser kan sidestilles."

Undtagelsesbestemmelserne betyder, at der kan samles op til 500 personer, siddende til kongressen. Det er arrangøren, der er ansvarlig for, at coronabestemmelserne' overholdes. Scandic Falkoner på Frederiksberg, hvor kongressen finder sted, garanterer, at afviklingen lever op til de aktuelle regler for forsamlinger på et konferencested. Hvis retningslinjerne bliver ændret frem mod kongressen, tilpasses kongressen de aktuelle forhold.

Fællessang i fare

Ikke desto mindre vil de delegerede komme til at opleve en kongres, der på nogle punkter vil adskille sig fra normalen.

"De delegerede kommer til at sidde med minimum en meters afstand i kongressalen", fortæller Bo Holmsgaard.

"Og sekretariatet har fokus på en tilrettelæggelse, der tager højde håndhygiejne med mere. Vi forventer blandt andet at stille mundbind til rådighed, selvom dette ikke er et myndighedskrav p.t.".

Og så er der risiko for at kongressen i år ikke vil blive indledt med den traditionsrige fællessang.

"I henhold til retningslinjerne kræver det to meters afstand hvis der skal synges", forklarer Bo Holmsgaard.

"De fysiske rammer giver ikke mulighed for det, så vi har fået en udfordring. Vi undersøger selvfølgelig, om der kan gøres noget overhovedet for at holde vores tradition med fællessang i hævd - selv i en corona-tid".

Venstre i København: Obligatorisk morgensang skal give ro til stressede elever

Aftenarbejde for de delegerede? 

Et andet spørgsmål er om der er tid nok til at nå igennem den omfattende og potentielt meget tidskrævende dagsorden på de kun to dage, der er afsat til kongressen.

"Selvfølgelig kan tidsplanen kan blive presset", medgiver Bo Holmsgaard. "Det er dog ikke noget nyt, og det har vi håndteret før. Om nødvendigt må vi - som vi altid gør i de situationer - inddrage kongressens første aften til arbejdet".

Her er aftalen: Pligt til samarbejde og fokus på forberedelse

Læs mere

Foreningssangen 'I tidens strøm'