Fodbold bør undgås, lyder det fra Undervisningsministeriet.

Smittefrygt og pladsmangel rammer skolernes idrætsundervisning

Inddragelse af gymnastiksale og frygt for smittespredning får nogle skoler til at aflyse idrætsundervisningen. Dansk Skoleidræt og Undervisningsministeriet har udsendt idé-katalog til udendørs idræt, der ikke kolliderer med sundhedsmyndighedernes krav.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frygten for smittespredning blandt eleverne får nogle skoler til at aflyse idrætsundervisningen i kølvandet på genåbningen af skolerne for 0.-5.-klasse - og på andre skoler aflyses idrætsundervisningen, fordi sundhedsmyndighedernes retningslinjer kræver så meget plads, at der er behov for at inddrage gymnastiksale og haller til almindelig undervisning.

Det oplyser generalsekretær i Dansk Skoleidræt Bjørn Friis Neerfeldt til folkeskolen.dk.

"Lige nu bliver vi kontaktet af en del idrætslærere, der er frustrerede over, at deres skoleledere vælger at aflyse idrætsundervisningen, enten fordi de frygter kontakt og smittespredning mellem eleverne, eller fordi de fysiske rammer, hvor de normalt dyrker idræt, nu bliver inddraget til klasselokaler", siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Skolens tredje største fag

Han tilføjer, at han har både forståelse og respekt for, at skoledagen på de genåbnede skoler lige nu handler om mange lavpraktiske ting, samtidig med skolerne må sørge for at leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

"Men vi vil jo gerne afhjælpe, så det først og fremmest ikke bliver ledelsesmæssigt bestemt, at der ikke skal være idræt. Det er stadig skolens tredje største fag, og vi synes stadig, det er et af de vigtigste fag, så selvfølgelig skal det ikke aflyses", siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Selv om han har forståelse for skoleledernes mange udfordringer lige nu, lægger han ikke skjul på, at aflysningerne af idrætsundervisningen ærgrer ham.

"Det ærgrer mig selvfølgelig, at idrætsfaget endnu engang bliver set som et fag, der ikke har tilstrækkelig faglig relevans. Det er en skam, for der er jo masser af faglig relevans i idræt - det er jo meget andet end at kaste en bold til hinanden. Og hvis nedprioriteringen af faget fortsætter om en uge eller to, så synes jeg bestemt, at der vil være grundlag for en velbegrundet kritik", siger han.

Tung beslutning: Aflysning af skolemesterskaber rammer 15.000 elever 

Nogle af de lærere, der har henvendt sig til Dansk Skoleidræt, har desuden givet udtryk for uvished om, "hvad man må, og hvad man ikke må" i idrætsundervisningen.

"Man er bange for at gå ind og skabe aktiviteter i idrætsfaget, som man senere kan blive anklaget for er imod de officielle retningslinjer - og dem vil vi selvfølgelig rigtig gerne hjælpe", lyder det fra Dansk Skoleidræts generalsekretær.

Ideer fra Dansk Skoleidræt og ministeriet

Derfor har Dansk Skoleidræt netop lanceret en ny kampagne med fokus på "corona-venlige øvelser og aktiviteter". I forbindelse med udarbejdelsen af materialet til landets lærere har Dansk Skoleidrætselv flere gange måtte kontakte sundhedsmyndighederne og corona-hotline for at få afklaret tvivlsspørgsmål.

"For eksempel må eleverne jo ikke have fysisk kontakt. Men hvad så - må de kaste en bold til hinanden? Det har været en stor hjælp for os, ligesom vi også har været i dialog med Undervisningsministeriet", siger han.

Også Undervisningsministeriet selv har offentliggjort et idé-katalog til idrætslærerne om, hvordan de kan håndtere idrætsundervisningen.

I forlængelse af sundhedsmyndighedernes anbefalinger understreger ministeriet, at lærerne skal sørge for, at eleverne holder god afstand, og at diverse redskaber er rengjorte efter brug.

Undgå boldspil og kampsport

"Kontaktsport såsom fodbold, håndbold, basket, kampsport med mere bør undgås. En mulighed er, at alle elever bruger handsker, hvis der skal bruges redskaber som bolde, bat, ketsjere, frisbees mere mere", skriver Undervisningsministeriet.

Ministeriet understreger også, at der stadig kan arbejdes "inden for fagets kompetenceområder og med de tilhørende kompetencemål, selv om undervisningen foregår udendørs".

Thea Julie Rasmussen, der er projektleder i Dansk Skoleidræt, fortæller, at mange af øvelserne fra Sæt Skolen i Bevægelse egner sig godt til at blive udført udendørs.

"Og med nogle små tilpasninger og justeringer kan de let gennemføres med god afstand mellem eleverne", siger hun.

"Vi har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen angående brugen af rekvisitter, og ifølge dem må elever i mindre grupper godt røre en bold eller en anden rekvisit, så længe de ellers følger retningslinjerne omkring afstand og har vasket hænder inden aktiviteten", siger Thea Julie Rasmussen.

 

Læs mere

Coronavenlige øvelser og aktiviteter

Idræt - ud fra Sundhedsstyrelsensanbefalinger

SætSkolen i Bevægelse