Mere erhvervsforberedelse

De unge spilder tiden i 10. klasse, mener LO

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Spild af god uddannelsestid for mange elever at gå i 10. klasse. Der er ingen grund til, at 70 til 80 procent af en årgang går i 10. klasse, når erhvervsuddannelserne egentlig var tænkt som et tilbud fra 9. klasse, mener LO-sekretær Harald Børsting.

- Jeg anerkender, at mange 9.-klasse-elever ikke er i stand til at træffe deres endelige uddannelsesvalg - ligesom vi kan se, at de elever, der venter et år med at træffe valget, har en højere gennemførelsesprocent uddannelsesmæssigt. Men vi så hellere, at de brugte det år på en erhvervsorienteret uddannelse i stedet for at gå i 10. klasse, siger Harald Børsting.

Hans ønske er, at 10. klasse rives væk fra folkeskolen og i stedet bliver placeret i 10.-klasse-centre, der er baseret på helhedsorienteret undervisning og arbejdsvejledning. Centrene skal forberede eleverne til deres valg af uddannelse. Foruden 10.-klasse-centre bør der ifølge Harald Børsting også være mulighed for et 10. år tættere på erhvervsuddannelserne. Det er især tænkt til de elever, der er mere praktisk orienteret. Her skal de blandt andet lære at håndtere forskelligt værktøj.

- 10. klasse er ikke udelukkende spild af tid, men det vil være bedre, hvis de unge kan bruge tiden til at få kompetence inden for erhvervsuddannelserne og til at forberede sig på det endelige valg. Jeg tror ikke, at den nuværende 10. klasse er den bedste hjælp til at træffe det valg, siger Harald Børsting.

LO mener, at de unge er for længe om at komme i gang med deres uddannelse og derved er for gamle, når de kommer i lære.

Uddannelsespolitisk ordfører for Socialdemokratiet, Hans Peter Baadsgaard, sagde i Radioavisen den 26. juni, at 10. klasse ikke er spild, men at 10. klasse skal motivere og målrette eleverne samt tilbyde dem en individuel uddannelsesplan.

- Hvis en elev ønsker at fortsætte i teknisk skole skal undervisningen tilrettelægges mod dét - måske med mere matematik, mens andre elever arbejder mod en uddannelse med sprog eller mod gymnasiet.

Hans Peter Baadsgaard understregede desuden, at eleverne ikke skal gå i 10. klasse, hvis de ikke har behov for det.

En ny undersøgelse fra Undervisningsministeriet viser, at flere unge i dag tager 10. klasse med. 66 procent af dette års elever i folkeskolens 9.-klasser har valgt at begynde i 10. klasse, og på efterskolerne er der 68,3 procent af eleverne, der har valgt 10. klasse. For ti år siden tog kun 58 procent af eleverne 10. klasse med. Knap hver fjerde af de kommende 10.-klasse-elever har valgt brobygning, hvor en del af undervisningen foregår på for eksempel en teknisk skole.hela

Powered by Labrador CMS