Er det lovligt, at en kommune bruger 40 timer om året fra puljen til undervisning på STU til UU-vejledning?

Timer beregnet til undervisning på STU bruges til studievejledning

En STU-elev skal tilbydes mindst 840 timers undervisning om året, så er det lovligt, at en kommune bruger 40 timer på studievejledning i sin egen UU-vejledning, så uddannelsesinstitutionen kun får betaling for 800 timer? Det vil handicapordfører Karina Adsbøl fra DF have svar på.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er formentlig mindst en kommune i landet, som anvender 40 timer af alle STU-forløb på studievejledning i sin egen UU-vejledning. Vel at mærke så timerne går fra puljen til undervisning på 840 timer. I hvert fald har Karina Adsbøl fra Danske Folkeparti fået en henvendelse om problematikken, og nu spørger hun undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), om den fremgangsmåde er lovlig.

Ministeren: Kommunerne bør nu kende proceduren for at afbryde en STU

"Henvendelsen til mig giver en antydning af, at nogle kommuner tilrettelægger det på den måde. Jeg spørger for at blive klogere på, om det er lovligt, og for at finde ud af omfanget. Afhængigt af ministerens svar, vil jeg tage en dialog med hende om det", siger Dansk Folkepartis handicapordfører.

Ellen Trane skal svare på to spørgsmål om problematikken

Helt præcist stiller Karina Adsbøl disse to spørgsmål:

"Kan ministeren oplyse, om det er lovligt, hvis en kommune generelt vælger at anvende 40 timer af alle STU forløb på studievejledning, således at en STU-uddannelsesinstitution kun modtager finansiering for 800 timer, mens de sidste 40 timer går til kommunens UU-vejledning al den stund, at STU er en ungdomsuddannelse, som individuelt skal tilpasses den enkelte, og hvor perspektivet om efterfølgende studie eller uddannelse ikke er relevant eller muligt for en overvejende del af målgruppen?"

Og:

"Er ministeren bekendt med, at denne praksis finder sted, og såfremt ministeren er det, hvilke initiativer agter ministeren at tage for at dæmme op for denne praksis?"

Med udtrykket "dæmme op for" mener Karina Adsbøl altså, at en kommune ikke skal have lov til at bruge 40 af de 840 årlige undervisningstimer på UU-vejledning.

"Nogle gange stiller jeg spørgsmål for at få ændret noget, andre gange for at blive klogere på praksis, og andre gange igen for at høre ministerens holdning", siger Karina Adsbøl.

Loven siger mindst 840 timers undervisning

Det fremgår af bekendtgørelsen om STU, at det årlige undervisningstimetal skal være på mindst 840 timer om året:

§ 7. Undervisningstimetallet, der skal være til rådighed for deltagere i ungdomsuddannelsen, skal mindst udgøre 840 timer årligt. Ved fastlæggelse af undervisningstiden regnes 60 minutters undervisning lig med en undervisningstime.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen træffer efter indstilling fra Ungdommens Uddannelsesvejledning afgørelse om, hvor stor en andel af det årlige timetal efter stk. 1 der for den enkelte unge skal anvendes til praktiske aktiviteter, herunder praktik. Ungdommens Uddannelsesvejledning giver sin indstilling efter samråd med den unge og forældrene.

Stk. 3. Praktiske aktiviteter, herunder praktik, og undervisning på andre uddannelsesinstitutioner indgår i det årlige undervisningstimetal med 4,2 timer pr. dag.

Du kan læse hele bekendtgørelsen via dette link:

Læs mere

Bekendtgørelsen om STU