Med klagenævnets afgørelse i sagen fra Aarhus vil sammen med en ny vejledning sikre, at kommunerne ikke længere er i tvivl om reglerne for, hvordan de må afbryde en STU, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Ministeren: Kommunerne bør nu kende proceduren for at afbryde en STU

Fremover kan kommunerne ikke være i tvivl om, hvordan reglerne er for at afbryde et STU-forløb. Det forsikrer undervisningsministeren i et svar til Karina Adsbøl fra DF, som havde bedt Ellen Trane Nørby kommentere på, at Aarhus Kommunen ulovligt afbrød en kvindes uddannelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den unge kvinde var tit fraværende fra sin STU på grund af sit psykiske handicap, og det fik Aarhus Kommune til at afbryde hendes uddannelsesforløb med den begrundelse, at hun ikke fulgte kommunens undervisningskrav på 21 timer ugentlig svarende til 840 timer pr. år.

Kommunes ulovlige STU-praksis lander på ministerens bord

Den beslutning underkendte Klagenævnet for Specialundervisning med henvisning til, at en ung ikke kan have for store funktionsnedsættelser eller være for svagt fungerende i forhold til at få tilbud om et uddannelsesforløb. De 840 timer er med andre ord en ramme og ikke et krav, eleven skal opfylde.

Der er allerede fastlagt en procedure

Handicap- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti bad på baggrund af en artikel på dr.dk undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) om at kommentere sagen og samtidig redegøre for, hvordan hun vil sikre, at unge ikke får afbrudt deres STU-forløb på et ulovligt grundlag.

Ministeren svarer, at der allerede nu er bestemmelser i bekendtgørelsen om STU, som fastlægger proceduren i tilfælde af, at det skønnes nødvendigt at afbryde et forløb.

Kommuners inddragelse af de unge bliver en del af evalueringen af STU

"Der skal i samarbejde med den unge og forældrene foretages justeringer i uddannelsesplanen, så den i højere grad støtter den unge i forhold til de vanskeligheder, den unge har med aktiv deltagelse. Hvis det ikke lykkes, skal der udstedes et varselsbrev, hvor den unge og forældrene indkaldes til en samtale med henblik på yderligere justeringer af uddannelsesplanen", skriver Ellen Trane Nørby.

Hvis det heller ikke lykkes, og det ikke skønnes, at yderligere justeringer af uddannelsesplanen kan ændre den unges adfærd, kan kommunalbestyrelsen beslutte at afbryde forløbet. Dette skal ske skriftligt, tilføjer hun.

Ny vejledning indskærper reglerne

Undervisningsministeriet udsender snart en ny vejledning på STU-området. Her vil det fremgå, at en afbrydelse af en STU er en forvaltningsafgørelse, som altid skal begrundes og forsynes med klagevejledning.

"Desuden vil der blive indsat en henvisning til klagenævnets udtalelse i den aktuelle sag. Derudover vil klagenævnet udsende en meddelelse, som vil vejlede om problemstillingen", skriver Ellen Trane Nørby.

Derfor bør der ikke længere være kommuner, som er i tvivl om, hvordan reglerne for at afbryde en STU er, mener hun.

"Kommunerne kan heller ikke være i tvivl om, at det ikke er en lovlig begrundelse, at den unge har for store funktionsnedsættelser eller er for svagt fungerende til at kunne følge uddannelsen, med mindre proceduren for at afbryde en STU er fulgt i alle detaljer, og der ikke er nogen udsigt til, at yderligere justeringer vil have nogen effekt", understreger ministeren.

Ministeren kendte ikke til forholdene i Aarhus

I artiklen på dr.dk siger landsformand for de udviklingshæmmedes forening LEV Sytter Kristensen, at Aarhus kun er én af flere kommuner, der har samme praksis.

"De har jo lavet standarden for, hvordan de ser på det. Men andre kommuner handler også, som om STU kun er for unge, der skal kunne komme ud på arbejdsmarkedet", siger Sytter Kristensen.

Karina Adsbøl har spurgt Ellen Trane Nørby, om hun er klar over, at andre kommuner end Aarhus afbryder unges STU-forløb, fordi de ikke kan følge et bestemt timetal. Det er ministeren ikke.

"Jeg kan oplyse, at jeg ikke var bekendt med de forhold, som er beskrevet i den omtalte artikel", svarer Ellen Trane Nørby.

Se hele hendes svar via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Ellen Trane Nørbys svar