http://www.dch.dk/sites/default/files/Handicap%20i%20medierne_resume.pdf

Handicappede findes næsten ikke i DR’s nyhedsdækning

Selv om 16 procent af den voksne befolkning har et handicap, medvirker der kun handicappede i 0,47 procent af DR-nyhedernes sendetid. Og de optræder stort set kun handicappede. Dermed bliver det handicappet, som definerer, hvem de er, advarer Det Centrale Handicapråd.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når mennesker med handicap medvirker i DR's nyhedsdækning, illustrerer de tit et bestemt problem og fremstilles ved hjælp af stereotyper, for eksempel som ofre for en situation, praksis eller besparelse, viser en undersøgelse af i DR's nyhedsdækning, som Det Centrale Handicapråd, DCH, har iværksat efter svensk forbillede.

Der er ikke nogen med synlige handicap, der medvirker, fordi de er eksperter eller i kraft af deres arbejde. Og mens 95 procent af deltagerne uden handicap udtaler sig på egne vegne i nyhedsindslagene, gælder det kun 63 procent af deltagerne med handicap.

Medierne er med til at forme billedet af virkeligheden

Mennesker med handicap er lige så forskellige som alle andre. Med forskellige evner, ønsker og drømme. Med forskellige job, hobbyer og familie. Men i nyhedsdækningen bliver det handicappet som definerer, hvem man er, konstaterer DCH.

"Medierne er med til at forme vores billede af virkeligheden. Hvis vi ikke ser mennesker med handicap som tømrere, jurister eller spejderledere - eller som nogen, der også har en mening om folkeskolereformen - så bliver de ikke del af vores virkelighed", forklarer rådets formand Tue Byskov Bøtkjær.

Medierne gør det svært for handicappede at bidrage

Undersøgelser blandt børn og på arbejdspladser viser, at der er mange fordomme overfor mennesker med et handicap.

"Når medierne ikke viser mangfoldigheden, så bliver det ikke anderledes 'ude i virkeligheden'. Det gør det rigtig svært for mennesker med handicap at bidrage", siger Tue Byskov Bøtkjær.

Blinde har fået et mere menneskeligt image i medierne

Når man er usynlig i mediebilledet, bliver man ikke opfattet som en selvfølgelig del af samfundslivet og den måde, samfundet indrettes på.

"Det bliver nemt at glemme tilgængeligheden, når vi bygger nye bygninger, laver en hjemmeside eller arrangerer et offentligt arrangement. Og vi overser, at mennesker med handicap kan bidrage på arbejdsmarkedet, i kulturlivet og fritidslivet under de rette forudsætninger".

DCH opfordrer journalister til at vise, at mennesker med handicap er en del af mangfoldigheden ved at inddrage dem i historier, som ikke har en handicapvinkel. Rådet henviser til det britiske journalistforbund, som sammen med handicaporganisationer har lavet guiden "Hacked off".

Målet er en mere mangfoldig repræsentation

Undersøgelsen af DR's nyhedsdækning er et led i Det Centrale Handicapråds arbejde med at fremskaffe mere viden om, hvordan mennesker med handicap bliver repræsenteret i udvalgte medier. Målet er at skabe grobund for en mere mangfoldig repræsentation.

Rådet er i dialog med toneangivende medier om deres rolle og betydning for repræsentationen med handicap og har blandt andet mødtes med repræsentanter for Politiken, Jyllands-Posten og DR. Det har ført til, at DCH er ved at lave en oversigt over eksperter og andre personligheder med et handicap, som journalister kan henvende sig til.

Om undersøgelsen

DR sendte omkring 1.200 nyhedstimer i 2010 og 2011. Heraf handlede blot 0,47 procent om handicap eller havde medvirkende, som havde et handicap. Der var i alt seks timers indslag om handicap i 2010 og 2011.

Det skal man sammenholde med, at ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har 15,9 procent mellem 18-64 år et handicap.

Du kan læse mere om undersøgelsen via linket til højre.

Læs mere

Handicap i medierne