Anmeldelse
GOZOA - Nøglejagten
Tomgang
"GOZOA - Nøglejagten" er nærmest et forklædt træningsprogram, og selv om appen er ny og smart, er det, man lærer med den, lettere forældet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"GOZOA - Nøglejagten" er et spil – en matematikapp kaldes det – hvis formål er at træne de fire regningsarter, større end/mindre end og klokken. Derfor har denne anmelder taget ”matematiklærerbrillerne” på, og set gennem dem er han ikke imponeret. Når man spiller spillet, opdager man, at der er tale om et helt banalt træningsprogram, og dem er der mange af.
Fakta:
Titel: GOZOA - Nøglejagten
Forfatter: GOZOA Aps
Pris: 25
Forlag: Gozoa.dk
"GOZOA - Nøglejagten" består af forskellige baner byggende på en fælles historie og med en gennemgående figur, GOZOA, som skal gennem disse baner eller landskaber. Hvor mange baner vides ikke – i skrivende stund er der tre, mens en fjerde er under konstruktion.
I spillet optræder træningsopgaver rettet mod 6–11-årige. I hver bane kan brugeren vælge mellem seks sværhedsgrader hvad angår træningsopgaverne. Det giver derfor muligvis god voksenmening, at et barn vender tilbage til spillet flere gange – måske årligt – i alderen mellem seks og 11 år. Spiludviklerne siger: ”'GOZOA' fokuserer på at være en følgesvend til barnets skolegang”. Jeg er ikke sikker på, at det giver god børnemening.
Træningsopgaverne optræder forskellige steder i spilbanerne, som jeg gerne tror, at mange i målgruppen vil finde sjove; men vægtningen mellem spil og træningsopgaver er sådan, at man ikke med helt god samvittighed kan bruge matematiktimer på "GOZOA - Nøglejagten". Der går for lang tid med spil uden målrettet matematiktræningshensigt, i forhold til den tid der bruges på træningsopgaver, og personligt tvivler jeg på, at spillet i sig selv vil virke motiverende i forhold til at løse træningsopgaverne. Måske øger det motivationen til at spille spillet, at man samler guldblomster og diamanter undervejs. Det kan formentlig i sig selv give anledning til konkurrence mellem klassekammerater; men så har spillet fuldstændig ændret karakter – og ”regnestykkerne” er bare et forstyrrende element. Man slipper nu ikke forbi uden at regne rigtigt i alle stykkerne. Fejl afvises bare.
Mit gæt er, at efter tredje gang på samme bane kan de fleste børn den bane – og det vil ikke virke særligt motiverende, at der fjerde gang dukker andre eller sværere regnestykker op. Men jeg kan tage fejl. Mange børn (og voksne) har jo af og til brug for tomgangsaktivitet, og det er sådan et spil vel – fjerde gang på samme bane?
Det kan forekomme underligt, at ”materialet” ikke er færdigt, når det sendes til anmeldelse; men det er jo netop en mulighed med digitale materialer – at de udvides, ændres, ajourføres og i en vis forstand aldrig bliver færdige, på samme måde som en trykt bog bliver færdig. Det er faktisk en af de muligheder, jeg finder tiltalende ved digitale undervisningsmidler; men det er jo ikke specielt for "GOZOA".
Disse forhold afspejler sig også i prisen, som i en medfølgende omtale angives at være 25 kroner. Jeg gav imidlertid kun 13 kroner for spillet i App Store – spillet er altså afprøvet på en iPad – og da jeg nåede til bane tre, blev jeg afkrævet 7 kroner mere for at få adgang til den. Bane fire er som nævnt under konstruktion, så mon ikke det standser med den? Det passer med 25 kroner.
Det fremgår vist, at jeg ikke vil anbefale indkøb af "GOZOA - Nøglejagten" til brug i skolen. Jeg ville muligvis bruge tid på at lede efter mere ”tidseffektive” træningsprogrammer; men jeg ville også være opmærksom på, at taltræningsprogrammer ikke er det mest nødvendige element i en nutidig matematikundervisning, omend de kan være bekvemme i en række situationer.
En helt anden – men påtrængende – problemstilling i forhold til indkøb af for eksempel "GOZOA" er spørgsmålet, om det it-udstyr, eleverne har rådighed over, kan afvikle programmet. "GOZOA - Nøglejagten" kan afvikles på iPad med IOS 6.0 og tablets, der bruger Android 4.1 eller højere. Ikke et ord om Windows, Linux eller Ubuntu for den sags skyld.
Det er praktisk, at man kan foretage mindre taloperationer i hovedet; men der er ikke behov for, at man har et talfærdighedsniveau, svarende til hvad man stræbte efter for 50–60 år siden. Der er derimod behov for, at man ved, hvornår regningsarterne skal benyttes i givne problemstillinger. Det er ikke vigtigt at kunne dividere; men det er vigtigt at vide, hvornår man skal dividere.