Anmeldelse

Fortabt i skolen

Fortabt i skolen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Problemadfærd er en af skolens største udfordringer, derfor er pædagogisk funktionelle metoder og redskaber altid velkomne. Og det er netop, hvad der tilbydes i denne bog.

Fakta:

Titel: Fortabt i skolen

Forfatter: Ross W. Greene

Pris: 299 kroner

Sider: 272 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Pressto

Ross Greene har det sympatiske udgangspunkt, at børn gerne vil gøre det rigtige, hvis de kan; altså har de nødvendige sociale kompetencer, situationen kræver af dem. Herved bliver sociale kompetencer til et spørgsmål om indlærte færdigheder og skal derfor imødekommes på sammen måde som andre færdigheder, der skal læres i skolen; for eksempel læsning.

Det handler derfor om et læringssamarbejde mellem lærer og barn, der kan udvikle de manglende sociale færdigheder. Fra lærerens side kræver dette empati, vedholdenhed og en anerkendende tilgang til eleven. Som hjælp til at definere elevens manglende færdigheder præsenteres en inspirationsliste med mulige mangler og et skema, hvor der kan nedskrives, hvilke situationer der udløser problemadfærden; såkaldte "triggere".

Men hermed risikerer Greenes metode desværre, at der ensidigt fokuseres på, hvad barnet ikke magter. Det er derfor vigtigt, at læreren selv supplerer med observationer af, hvad barnet kan, hvad der lykkes, og hvornår det lykkes. For det er jo netop i det, der lykkes, at der kan tages afsæt og pædagogisk bygges på, når der skal læres nyt. En anden ting, man skal være opmærksom på, er, at ikke al "problemadfærd" nødvendigvis skyldes manglende sociale kompetencer, men kan være en reaktion på et uhensigtsmæssigt miljø. Og så er det miljøet, der må kigges på.

En lærerig bog, der kan anbefales på det varmeste til alle lærere.