"Det er erietsnødvendigt at tilpasse Undervisningsminist bemanding, så den svarer til den bevillingsmæssige situation", siger departementschef Sophus Garfiel

Ministeriet fyrer, og Skolestyrelsen nedlægges

Fire år efter, at Skolestyrelsen blev oprettet for at styrke kvaliteten i folkeskolen, bliver styrelsen lukket og grundskoleområdet lagt sammen med gymnasieafdelingen. Det sker i sammenhæng med massive besparelser i Undervisningsministeriet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet skal spare 75 årsværk svarende til 16 procent af medarbejderstaben. Der bliver tilbud om frivillige fratrædelsesordninger og mulighed for frivilligt at gå ned i arbejdstid, og departementschef Sophus Garfiel kan derfor endnu ikke sige, hvor mange medarbejdere ministeriet ender med at skulle afskedige.

"Når vi har valgt ikke bare at bruge grønthøsteren over det hele, er det fordi vi tror, vi kan opretholde en god kvalitet ved at slå kræfterne sammen", siger departementschefen. Han afviser, at det er udtryk for en nedprioritering af den kvalitetsudvikling af folkeskolen, som Skolestyrelsen blev sat i verden for, at styrelsen nu lukkes ned.

Skolestyrelsens direktør bliver afdelingschef

Den nye struktur betyder færre afdelinger og dermed færre chefer. Målet er undgå dobbeltarbejde ved at samle parallelle funktioner. Undervisningsministeriet består i dag af et departement med blandt andet afdelingen for grundskole og folkeoplysning samt tre styrelser, Uni-C, SU-styrelsen og Skolestyrelsen. Uni-C fortsætter som hidtil, mens de to andre styrelser lukker. Tilsyns-, test- og afgangsprøveprøvedelen af Skolestyrelsen bliver lagt sammen med tilsyns- og kvalitetssikring på tværs af uddannelserne i en nyoprettet Kvalitets- og Tilsynsstyrelse. Uddannelsernes indhold og administration samles i en ny Uddannelsesstyrelse, hvorunder grundskole- og gymnasieområdet slås sammen i en afdeling for almene uddannelser. Chef for denne afdeling bliver Martin Isenbecker, som har været direktør for Skolestyrelsen i de fire år, den eksisterede. Den hidtidige chef for Afdelingen for Grundskole og Folkeoplysning Peter Grønnegård bliver chef for den afdeling i Uddannelsesstyrelsen, der erstatter SU-styrelsen.

"Enhver organisationsomlægning må forventes at koste en smule på produktiviteten, og derfor gennemfører vi den også så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre, dvs. på cirka halvanden måned", siger Sophus Garfiel.

Den 1. marts skal den nye struktur være på plads og bemandingen med cirka 16 procent færre ansatte.