Lærerrokade i Sydslesvig på plads

Sidste mand har sagt ja til jobtilbudet fra Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Dermed er stole-legen med 30 lærere på plads. Men nogle læreres forventninger er ikke blevet indfriet, og skuffelsen gnaver stadig enkelte steder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hermann Ulrich Soldan er blandt de lærere på Hiort Lorenzen-Skolen i byen Slesvig, der omstillede eleverne fra grund- og realskole til den nye fællesskole, A.P. Møller Skolen. Når den åbner efter sommerferien, flytter de ældste elever derover. Det betyder, at Hiort Lorenzen-Skolen, hvor der nu går 330 elever, fremover bliver grundskole, dvs. til og med 6. klasse, med 138 lærere. Det betyder også, at 16 lærere bliver forflyttet til andre skoler.

Lærer fik i stedet job på en anden fællesskole

Otte af lærerne søgte job på A.P. Møller Skolen i den tro, at det blot var en formsag, men et par af dem fik ikke job, selv om A.P. Møller Skolen skulle bruge flere end de otte lærere.

Heriblandt Hermann Ulrich Soldan.

Han har nu sagt ja til Skoleforeningens tilbud om job på en fællesskole i Flensborg, der ligger 40 kilometer nord for Slesvig, hvor han bor privat.

"Jeg har sagt ja, men ser det som en nødløsning, fordi det nye job ikke dækker alle mine kompetencer", siger han.

Forløb med uindfriede forventninger

Formanden for Dansk Lærerforening i Sydslesvig, Niels A. Nielsen, har siden problemerne opstod været utilfreds med Skoleforeningens håndtering af kollegernes forventninger.

"Hvis man ser på hele forløbet, så forstår jeg Hermann Ulrich Soldans skuffelse", siger Niels A. Nielsen.

DaFolkeskolenskrev om sagen i marts, sagde han:

"I 2006 lovede Skoleforeningen lærerne på Slesvig-skolerne fortrinsret til stillingerne på A.P. Møller Skolen, og den forventning har de levet med til i dag".

Han tilføjede, at Skoleforeningen havde skiftet holdning, uden at lærerne havde opdaget det, derfor blev skuffelsen så stor.

"Skoleforeningen skulle have været mere klar i udtalelserne fra begyndelsen, idet der blev skabt nogle forventninger på baggrund af de første udtalelser fra Skoleforeningens ledelse - eller også skulle man have indfriet forventningerne", siger Niels A. Nielsen i dag. Han er overbevist om, at Skoleforeningen fremover vil håndtere den slags sager bedre.

Næstformanden i driftsrådet (tillidsmændene) for Dansk Skoleforening for Sydslesvig, Rolf-Dieter Lippert, konstaterer ligesom Niels A. Nielsen, at problemet nu er løst og siger:

"Selve proceduren har vi hele tiden været utilfredse med, det har ikke ændret sig. Det kunne være gjort bedre".

Ingen krav på bestemt ansættelsessted

Direktøren for Dansk Skoleforening, Anders Molt Ipsen, understregede i marts, at der i alle lærerkontrakter står, at den pågældende er ansat ved Dansk Skoleforening for Sydslesvig og dermed ikke har krav på et bestemt ansættelsessted.

Nu hvor den sidste af de 30 forflytninger er på plads og kun mangler de sidste formelle ting for at blive endeligt vedtaget, udtrykker Anders Molt Ipsen tilfredshed med forløbet.

"Normalt har vi mellem fire og otte forflytninger om året, i år har vi haft 30 på grund af den nye skole og den nye skolestruktur. Jeg synes nøgternt betragtet, at det - under de givne omstændigheder - er gået godt til trods for at de diskussioner og den kritik, der kom ud undervejs", siger han og tilføjer: "Diskussionerne og kritikken kom ud på et tidspunkt, da folk ikke kunne overskue forflytningerne, og vi endnu ikke havde nye jobtilbud på plads til alle".

Udsigt til ledige lærerstillinger i Sydslesvig

I næste uge slår Dansk Skoleforening for Sydslesvig mellem fem og otte lærerstillinger op og i de kommende år mange flere:

"37 procent af vores lærere, det vil sige 272 mennesker, går i løbet af de næste ti år af på grund af alder. Det betyder, at vi de næste ti år i snit skal ansætte 27 nye lærere årligt", siger Anders Molt Ipsen.