Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Overfaldet fandt sted på Seden Skole i Odense fredag formiddag i sidste uge. Drengen går i 8. klasse og var blevet uvenner med en anden elev i idrætstimen. Da læreren forsøgte at genoprette roen, sagde drengen 'fuck' og skubbede ham. Derfor endte den 14-årige på skoleleder Carsten Høyers kontor, hvor han har været flere gange før.
"Drengen har et voldsomt temperament, men jeg plejer at kunne tale ham til ro, og det lykkedes også denne gang. Han ved godt, at han ikke må skubbe til en lærer, og jeg sendte ham hjem på en tænker", fortæller Carsten Høyer.
Da han havde hørt rygter om, at drengen engang imellem har haft en kniv med i skole, bad Carsten Høyer drengen om at aflevere kniven, inden han gik hjem.
"Det var selvfølgelig en fræk bemærkning, men han var faldet fuldstændig til ro efter konflikten i idrætstimen. Ellers havde jeg ventet med at bede om kniven til en anden gang", siger Carsten Høyer.
Drengen tilbød at lade sig kropsvisitere
Drengen bedyrede sin uskyld og begyndte at tømme lommerne på sin jakke. Derefter tog han jakken af og trådte frem mod Carsten Høyer med et tilbud om at lade sig kropsvisitere.
"Fordi jeg kender eleven, bed jeg mærke i, at han lagde jakken fra sig på en stol. Det er en stor Canadian Goose-jakke med 20 lommer, og da jeg mærkede efter, fandt jeg både en ekstra mobiltelefon, en lighter og en foldekniv. Det fik klappen til at gå ned på ham, og i stedet for at gå til bekendelse eller stikke af valgte han at tale med næverne".
Carsten Høyer blev ikke ramt direkte i ansigtet, men på siden af hovedet, i nakken og på brystet.
"Jeg forsvarede mig, men drengen er 175 centimeter høj, han er hurtig, og han var som et vildt dyr. Han sparkede, og møllevingerne kørte på ham. Vi tumlede rundt og røg ud i forkontoret, hvor en af sekretærerne kom til undsætning. Men hun blev også ramt og faldt ned i en stor blomsterkrukke. Heldigvis var den anden sekretær løbet efter hjælp på lærerværelset".
Ingen alvorlige fysiske skader
Først da tre lærere kom ilende til, lykkedes det at overmande drengen og få tilkaldt politiet. Drengen blev anholdt og lagt i håndjern og er nu sigtet for vold mod tjenestemand i funktion og for besiddelse af ulovlige knive, da det viste sig, at han havde to knive i jakken.
"Jeg er sikker på, at han reagerede så voldsomt, fordi han vidste, at knivene er ulovlige", vurderer Carsten Høyer.
Skolelederen skyndte sig at indkalde forældrene til møde. Faren til den tosprogede dreng var i Libanon, men moren kom og fik at vide, hvad der var sket, og at sønnen er bortvist indtil videre.
Også skolechefen blev underrettet, og Carsten Høyer fik talt forløbet igennem med de to sekretærer og med de tre lærere. Derefter tog han og sekretæren på skadestuen, men ingen af dem havde alvorlige fysiske skader.
Sønnen er ikke længere ønsket på skolen
Tilbage på skolen skrev skolelederen en mail til lærerne og skolens øvrige forældre om, hvad der var sket.
"Det viser sig, at udtrykket 'bortvist indtil videre' opfattes i folkemunde, som om eleven kommer tilbage til skolen. Men det er et sprog, vi bruger, indtil vi finder ud af, hvor han skal hen. Derfor har jeg sendt en mail til lærerne om, at han ikke kommer tilbage, og det har beroliget dem. En elev, der tilsidesætter alle gængse normer for, hvordan man opfører sig, skal ikke gå på skolen, uanset om det er mig eller en lærer, der bliver overfaldet", siger Carsten Høyer.
I morgen får forældrene brev om, at deres søn ikke længere er ønsket på Seden Skole, og Carsten Høyer råder dem til selv at melde ham ud. Ellers bliver han nødt til at bortvise ham.
Vigtigt at tale konflikter ned
Uanset hvad er Carsten Høyer klar til at hjælpe forældrene med at finde en anden skole.
"Familien flyttede hertil fra Vollsmose for fem-seks år siden, fordi de ville have deres børn på en skole med flere danske børn, og jeg tror ikke, forældrene er interesseret i at få ham tilbage til Vollsmose".
Carsten Høyer har et godt samarbejde med sine kolleger på naboskolerne, så måske kan drengen komme ind på en af dem.
"Vi må klæde skolen på, så drengen ikke går amok igen. Han er langt hen ad vejen en kvik og sød dreng, men han er også stolt. Han føler, at han er noget særligt og vil gerne styre de andre elever i klassen, men han har et voldsomt temperament. Det er en dårlig cocktail. Den skole, der tager imod ham, skal kende forhistorien, og skal vide, at det er vigtigt at tale konflikter med ham ned".
Eleverne har sendt et positivt signal
Trods overfaldet synes Carsten Høyer, at han har fået styr på sine følelser og har ved hjælp af samtaler landet episoden godt med både medarbejdere og elever.
"I mandags samlede vi eleverne i overbygningen til fællesmøde, hvor jeg fortalte dem, at der havde været knive involveret, som var blevet taget fra ham. Nogle af hans venner havde sat gang i en debat på Facebook om, hvem der havde stukket ham, så jeg gjorde også meget ud af at fortælle, at nogle lærere havde hørt fra elever, at han nogle gange havde en kniv med i skole, men at jeg ikke har navne på eleverne".
Carsten Høyer understregede også, at drengen ikke var blevet ført bort i håndjern, fordi han havde haft knive med i skole, men fordi han havde overfaldet sin skoleleder.
"Eleverne tog fællesmødet meget seriøst, og da en dansk pige fra drengens klasse, som sympatiserer med ham, undrede sig over, hvordan man kunne opfatte ham som farlig, svarede en tosproget pige, at man er farlig, når man overfalder en anden. Det fik eleverne til at klappe, og det for mig et signal om, at de tager klart afstand fra det, han har gjort".
Mange vidner til tumulten
Carsten Høyer er glad for, at han kun forsvarede sig og hverken slog eller sparkede drengen under tumulten. Det havde ikke gavnet sagen, som han siger. Men han fik sig en overraskelse, lige da han så, at drengen i Fyens Stiftstidende nægtede at have slået og sparket.
"Jeg opfatter det helt klart som et råd, en forsvarer giver til sin klient, så det bliver op til os at føre bevis. Det tager jeg helt roligt. Vi har meget glas ind til kontoret, så mange så heldigvis, at vi tumlede rundt", siger Carsten Høyer, der på en SSP-møde i går fik at vide, at politiet allerede har sagen mod drengen klar til retten.
Ifølge Fyens Stiftstidende sker det sjældent, at en elev overfalder en skoleleder. Oftest er det forældre, der griber til voldelig og truende adfærd.