Forsker: Læreruddannelsen kan lære af sygeplejerskerne

Studerende på sygeplejerskeuddannelsen bliver trænet i både teori og praksis i praktikken, og næsten alle underviserne er selv sygeplejersker, fortæller professor Per Fibæk Laursen, som mener, læreruddannelsen kan hente inspiration.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forholdet mellem teori og praksis i læreruddannelsen har været til konstant diskussion gennem mange år. Et forskningsprojekt på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) ser på, hvordan der kan bygges bro i professionsbacheloruddannelserne. Projektet holdt i dag midtvejsevaluering, og her fortalte projektleder professor Per Fibæk Laursen, hvordan fx læreruddannelsen kan lære af sygeplejerskeuddannelsen:

"Jeg har jo mest arbejdet med de pædagogiske uddannelser, men jeg må indrømme, at jeg blev imponeret, da jeg begyndte at se på sygeplejerskeuddannelsen. Selvfølgelig er der også ting, der skal arbejdes på her. Men der er en del, som læreruddannelsen kunne lære noget af her", siger han.

Per Fibæk fremhævede syv områder i sygeplejerskeuddannelsen.

- Klinisk undervisning i stedet for praktik

- Der er krav om at praktikvejledere og kliniske undervisere er uddannet til opgaven

- Teori er integreret i klinikken

- De studerende bliver sat til at lave en teoretisk-praktisk prøve i klinikken

- Der findes "et tredje læringsrum" - et færdighedslaboratorium - hvor de studerende øver sig i det, de skal ud og prøve i praktikken.

- Undervisningen er casebaseret

- Og de fleste undervisere på uddannelsen er selv sygeplejersker.

"Jeg ved godt, at det er et kontroversielt punkt, men for mig er det en kvalitet, at de fleste, der underviser, er sygeplejersker. De har nærhed til praksis og en stærk baggrund for deres undervisning. Det betyder, at de optræder som rollemodeller for de studerende med en helt anden troværdighed", siger Per Fibæk Laursen.