Når skolernes karakterer ligger i alfabetisk rækkefølge på uvm.dk, så kan man med et program, som min otteårige datter kan betjene, hurtigt gøre dem til en rangliste, påpegede Tina Nedergaard, Venstre

Oppositionen vil have alle skoleinformationer offentliggjort

Når undervisningsministeren ikke vil offentliggøre screeningen af folkeskoler med dårlig kvalitet, fordi de kan misbruges, så vil hun vel også fjerne skolernes karakterer fra internettet, lød logikken fra partiet Venstre i dagens samråd. Men børne- og undervisningsminister Christine Antorini fastholdt, at ingen informationer tilbageholdes.

Publiceret Senest opdateret

Tilsyn med folkeskoler

Der var ingen medier, der bemærkede, at Kvalitets- ogTilsynsstyrelsen den 15. december sidste år påpegede problemer medkvaliteten i fire skoler i to kommuner i en notits på uvm.dk
Det var der til gengæld, da det skete igen den 25. september i år,denne gang med 17 skoler i 12 kommuner, som havde problemer på eteller flere af tre parametre, afgangskarakterer, overgang tilungdomsuddannelser og socioøkonomisk reference, dvs.karakterniveauet sat i forhold til elevernes socioøkonomiskebaggrund. "Danmarks værste skoler" skrev Ekstra Bladet for eksempelpå forsiden.
Men det viste sig, at der var flere fejl i materialet, og børne- ogundervisningsminister Christine Antorini trak rapporten tilbage ogundskyldte over for skolerne. I forhandlingerne om en kommendefolkeskolereform vil hun foreslå en ny måde at arbejde med fagligudvikling på skolerne.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christine Antorini indledte med at understrege, at listen over de 17 skoler, som var trukket ud i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens screening for dårlige afgangsresultater, ikke er en rangliste. At debatten om listen for nylig tydeligt viste, at den type offentliggørelse ikke gavner. Og at hun efterfølgende har trukket rapporten tilbage, fordi den indeholdt flere fejl, hvilket hun skriftligt har undskyldt over for samtlige berørte skoler og kommuner.

Hun har også besøgt flere af skolerne, fx Guldbergskolen på Nørrebro, som har arbejdet intenst med at styrke fagligheden i indskolingen og tiltrække flere familier til skolen. "Og så bliver de alene målt på resultaterne i 9. klasse. Det er eksempel på, at det kan være mere vildledning end vejledning", sagde ministeren.

Ingen bliver klogere af tilbageholdt information

"Det er ikke nogen hemmelighed, at det er mit synspunkt, at ingen bliver klogere af, at man holder in-formationer tilbage. Og jeg kan konstatere, at vi nu holder på information", sagde Venstres folkeskoleordfører Karen Ellemann. Hendes kollega Tina Nedergaard (V) kaldte det slingrekurs, at en minister, som frejdigt melder ud, at hun ikke går ind for ranglister, vælger at lægge en liste ud, som sætter fokus på nogle af de allermest udfordrede skoler i Danmark. Og også hun er bekymret for, at ministeren fremover ikke vil lægge Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens kvalitetsscreeninger af folkeskoler frem på uvm.dk.

"Selvfølgelig ønsker vi ikke at tilbageholde information", understregede Christine Antorini. "Men information skal bruges til noget", sagde hun og tilføjede, at hun efter mediedebatten om de 17 skoler er blevet bestyrket i, at det ikke er en nogen god ide at offentliggøre information, der kan misbruges til at rangliste skoler.

Otte dage i gabestokken

"Hvem bestemmer, om information kan misbruges?" spurgte Tina Nedergaard og citerede en artikel fra Jyllands-Posten, hvor en journalist med udgangspunkt i skolernes offentliggjorte karaktergennemsnit på uvm.dk nævner, hvilke aarhusianske skoler, der klarer sig bedste, og hvilke, der ligger i bunden. Hvis ministeren ikke vil offentliggøre informationer, som kan bruges til at rangliste skoler, fjerner man helt grundlaget for oplysninger om skolerne, pressede hun.

"Regeringen finder det vigtigt, at man kan finde information om de enkelte skoler på ministeriets hjemmeside. Dertil kommer kvalitetsrapporterne, som sikkert kan gøres bedre. Men det vi ikke støtter er officielt blåstemplede ranglister, hvor man på baggrund af et begrænset antal informationer udpeger de bedste og de dårligste skoler", svarede Christine Antorini og understregede, at Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen fortsat vil screene skoler, og at resultaterne ikke vil være fortrolige. Man kan altså få indsigt i screeningsresultaterne, hvis man beder om det.

"Dermed bevæger man sig efter min mening ind på den forkerte sti", lød det fra Karen Ellemann. "Det betyder, at man siger, at det eneste retvisende billede af folkeskolen er 9. klasses afgangsprøve, når der hverken er offentlighed om nationale test eller afgangsprøver".

Folkeskolen live-rapportede fra samrådet: