Oppositionen: Ingen rangliste ved rød sejr

Oppositionen er enige om, at staten ikke skal lave socialt korrigerede ranglister over landets skoler. Men der stopper enigheden - Ø og R vil ikke lave social korrektion af karaktererne, mens S og SF blot vil afskaffe ranglisten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis rød blok får magten, vil den ministerielle socialt korrigerede rangordning af skolerne være fortid. En samlet opposition er enig, ranglisterne skal afskaffes.

Selvom der er enighed om, at ranglisterne skal stoppes, er der ikke enighed om at trække det datamateriale, der ligger til grund for ranglisterne, tilbage.

SF og Socialdemokraterne vil fortsat offentliggøre den sociale korrektion af karaktererne, men ikke præsentere det i en rangliste.

"Vi vil ikke komme med en officiel rangliste over skolerne. Men de socialt korrigerede informationer skal stadig være tilgængelige", siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini til folkeskolen.dk.

Pernille Vigsø Bagge, der er skoleordfører for SF, er på linje med Antorini.

"Folkeskolen skal styrkes lokalt, der er ikke brug for at rangordne elever, lærere og skoler. Det er bekymrende, hvis forældrene begynder at vælge skole efter den her rangliste. Det gør forældrene til forbrugere i stedet for borgere", siger Pernille Vigsø Bagge til folkeskolen.dk, hun vil stadig offentliggøre de socialt korrigerede karakterer.

Ø og R: Drop det helt

Hos Enhedslisten og de Radikale vil de gå længere end oppositionskollegaerne hos SF og Socialdemokraterne.

"Ranglisterne skaber en endnu mere opdelt skole. Eleverne bliver ikke bedre af at blive testet, og skolerne bliver ikke bedre af at blive ranglistet", siger Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten) til folkeskolen.dk. Hun kan ikke se forskellen på at lægge informationerne ud, så folk selv kan lave en rangliste, eller at lægge dem ud i en rangliste.

Marianne Jelved er på linje med Johanne Schmidt-Nielsen.

"Det er noget rod, der slet ikke kan klare den opmærksomhed, som det har fået. Opmærksomheden antyder, at det er noget man kan tage alvorligt, og det mener vi overhovedet ikke, at det er", siger Marianne Jelved (Radikale) til folkeskolen.dk. Jelved vil nøjes med at offentliggøre karaktergennemsnittene og ikke andet.