Fronter er en digital platform i stil med Skoleintra, hvor lærere, elever og forældre kan kommunikere og samarbejde

Skole laver nye it-retningslinjer efter misbrug af lærerlogin

Det var en øjenåbner for Ørstedskolen i Rudkøbing på Langeland, da man lige før påske fandt ud af, at elever fra både 8. og 9. årgang havde afluret en række læreres password til netværket Fronter og brugt dem til at slette lektier. Skolens it-sikkerhed er nu skærpet, og fremadrettet skal der tales digital dannelse med både elever og forældre

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleleder Poul Børge Nielsen på Ørstedskolen i Rudkøbing har været på overarbejde de sidste par uger. For det er hverken nogen nem opgave eller behagelig oplevelse, når man lige pludselig finder ud af, at ni elever fra 8. og 9. årgang har skaffet sig adgang til en række læreres profiler på den digitale læringsplatform Fronter og slettet lektier.

"Umiddelbart kan det lyde som drengestreger, men det er en både ulovlig og strafbar handling, og selvom vi som skole har fravalgt, at lærernes Fronter-login giver adgang til nationale test, karakterer med videre, så kan der stadig ligge personfølsomme oplysninger i for eksempel mails fra forældre. Så vi tager det meget alvorligt", siger han. Ikke hacking Da skolen lige før påske blev klar over en form for sikkerhedslæk, fordi et par lærere undrede sig over, at lektierne til eleverne gentagne gange forsvandt fra Fronter, fandt de hurtigt frem til synderne. "Der er heldigvis altid nogle søde piger eller drenge, som har det dårligt med, at de ved, hvad der er foregået, fordi dem, der har lavet unoderne, ikke kan lade være med at fortælle om deres handlinger", konstaterer Poul Børge Nielsen.

Elevangreb på skolens netværk foruroliger it-chefer

Der er ikke tale om hacking. Lærernes password er i stedet blevet afluret på forskellige måder og derefter brugt adskillige gange til at fjerne lektier fra Fronter.

"Vi har smartsboards i alle klasser og har hidtil brugt lærernes egne profiler til at logge ind med. I det ene tilfælde skulle læreren angiveligt et par gange være kommet til at skrive sit password i linjen, hvor man skal skrive sit login. Den linje kan man jo læse, og eleverne har så siddet i timen og skrevet det af".  Ingen politianmeldelse De skyldige elever på 8. årgang fandt skolen frem til onsdag før påske, hvorefter de blev bortvist fra skolen frem til påskeferiens afslutning. Samme dag blev Fronter lukket for alle. Eleverne på 9. årgang blev ikke bortvist, da de først blev fundet om fredagen. De ni elever og deres forældre har været indkaldt til flere møder, men skolen fravalgte politianmeldelser, fordi det var i kategorien  ubetænksomme drengestreger.

"For eleverne har det været drillerier, men nogle af medarbejderne har fundet det meget krænkende, at elever har kunnet skaffet sig adgang til personlige oplysninger. Lidt som at blive udsat for tyveri hjemme i privaten", fortæller Poul Børge Nielsen.

Øget bevidsthed om it-sikkerhed Rent sikkerhedsmæssigt blev der arbejdet på højtryk hele påskeferien med at opdatere alle lærerprofiler, smartboards og computere til et højere sikkerhedsniveau, så Fronter var klar til første skoledag efter påske.

"Generelt har episoden skærpet vores opmærksomhed omkring it-sikkerhed. Alle smartsboards er blevet opdateret med nyeste software, så vi nu nemmere selv kan gå ind og se logfiler. Samtidig har lærerne fået fokus på, at de ikke skal stå og vise deres login foran eleverne. De skal skifte password noget oftere, og fordi smartboards har vist sig at være en potentiel sikkerhedsrisiko, bruger lærerne ikke længere deres eget login til dem".

Digital dannelse I forhold til eleverne er Poul Børge Nielsen - sammen med kommunens it-afdeling og skolens it-vejleder - i gang med at lave nogle retningslinjer for etik og færden på internettet. "Som skole bliver vi nødt til at give eleverne langt mere viden om god opførsel og etik på internettet. Samtidig skal vi informere klart og tydeligt til både elever og forældre om, hvad fristelser i den digitale skoleverden kan føre med sig  af politianmeldelse og straf", pointerer han.

Sagen skal lukkes I et lille lokalsamfund som på Langeland fylder en sag som denne utrolig meget, men i skolelederens kommende nyhedsbrev opfordrer Poul Børge Nielsen til at lukke sagen.

"Eleverne har fået straf nok, og nu skal de videre i deres skoleliv og har krav på en ny start uden bebrejdelser. De er alle sammen blevet klogere, det er sket af ubetænksomhed, og jeg er ret sikker på, at de ikke bliver de nye it-kriminelle", siger han.

Powered by Labrador CMS