Sund livsstil har hjulpet otteårig dreng ud af autismen

For to år siden gik Bertram på otte år i specialinstitution og var meget aggressiv. Forældrene har ændret hans tilværelse med kost og motion, så han nu går i en almindelig folkeskole med støtte. De har skrevet en bog om, hvordan de har båret sig ad.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Bertram var så hyperaktiv og aggressiv, at vi stod over for valget mellem at give ham Ritalin eller sende ham på døgninstitution. Det havde vi ikke lyst til. Samtidig kunne vi ikke leve med ham, som han var", fortæller Ninka-Bernadette Mauritson om sin søn, der er født med en kromosomfejl og er autist.

Debat om kostråd mod mælk og gluten

Bertram fik afsindige raserianfald ud af det blå. Han skreg, slog og spyttede, han kunne ikke sove, og han kunne hverken spise eller køre i bil sammen med familien.

"Vi har fået et helt andet barn. Det er stadig vigtigt for ham at vide, hvad han skal lave i løbet af dagen og ugen, men nu spiser han sammen med os, vi kan give ham et kram, han forstår humor, og han kan fortælle, hvorfor han er ked af det. Det er som om, et filter er taget væk fra hans sind. Han er en lille skæv person, men man tænker ikke straks, at han burde gå i specialinstitution", siger hans mor.

Fødevareeksperter advarer mod kostråd

Vejen er gået igennem sund kost, kosttilskud og daglig motion. En metode, der i USA og England støttes af professorer, tarmspecialister og læger.

"Autister, børn med ADHD og andre hypersensitive skal udsættes for så få belastninger som muligt. Derfor er det ud med kemi, farvestoffer, e-numre og sukker, som giver svingninger i blodsukkeret og dermed i energi og humør", siger Ninka-Bernadette Mauritson, der også har fjernet mælk og gluten fra Bertrams måltider.

Giv metoden en chance

I dag udkommer bogen "Kernesund familie - sådan!", hvor Ninka-Bernadette Mauritson beskriver, hvordan familien har ændret sin og Bertrams tilværelse.

Eksperter fortæller om mad som behandling mod hyperaktivitet, autisme, ADHD og eksem blandt børn, og der er opskrifter på guf, madpakker og mad uden sukker, tilsætningsstoffer, gluten og sødemidler. Bogen indeholder også en guide til, hvor man kan købe sunde madvarer.

"Folk skal vide, hvad de kan give barnet at spise, og hvor de kan købe det. Der er også træningsprogrammer i bogen, for det er vigtigt, at barnet dyrker motion. Vi begyndte med krybe-kravle øvelser, og nu løber Bertram cirka en time om dagen. Det har taget et år at få ham derop", siger Ninka-Bernadette Mauritson.

Det har ikke været nemt at ændre hans livsstil, erkender hun. Men i forhold til hvor elendigt familielivet fungerede, har indsatsen været minimal.

Ernæringskonsulent: Stop ernæringsvrøvlet

Forældrene begyndte med at ændre kosten, og de første resultater viste sig hurtigt.

"Hans afføring begyndte at fungere, hans ånde blev bedre, hans slimhoste forsvandt, han smed sin astmaspray, og han begyndte at sove om natten. Hans aggressive hyperaktivitet kunne vi ikke gøre noget ved med maden ud over at fjerne sukkeret. I stedet fik vi bugt med aggressiviteten med motion".

Mauritson: Der er brug for en åben debat om sundhed

Ikke alle forældre orker at ændre livsstil. Sådan havde Ninka-Bernadette Mauritson det også selv.

"På den anden side var jeg klar til at prøve hvad som helst, for mit liv var et helvede".

Folk tror, det er en religion

Udenlandske forskere mener, at kernen i autisme-lidelser er en biologisk mekanisme, som ændrer stofskiftet i en lang række celler. Det påvirker såvel hjernens som kroppens funktion. Herhjemme betragter mange den teori som lidt af en religion, oplever Ninka-Bernadette Mauritson.

"Folk bliver enormt provokeret, når jeg siger, at jeg har taget Bertram ud af autismen med sund kost og motion. Han har en kromosomfejl, så han bliver aldrig et normalt barn, men han leger både selv, sammen med sin lillebror og med de andre børn i gaden. Hvis han ved en fejl får gluten eller mælk, påvirker det ham i en uge. Så kan han ikke modtage kollektive beskeder, og han bliver iskold over for et kram. Gluten og mælk virker som gift i hans fordøjelsessystem".

Som udgangspunkt er det et spørgsmål om at tro på metoden.

"Når man har autistisk søn, får man alle mulige gode råd om, hvad man skal gøre for at hjælpe ham, så vi var skeptiske, da vi hørte om den biologiske metode. Men vi valgte at give det et halvt år. Mindre sukker og godt med motion kunne i hvert fald ikke skade Bertram".

Ninka-Bernadette Mauritson har først og fremmest skrevet bogen til andre familier med hypersensitive børn. Men lærere og pædagoger kan også læse med.

"Mit store ønske er, at lærere og pædagoger på specialinstitutioner kører projekter med kost og også gerne motion, så børnene lærer at styrke deres kroppe. Det er en stor opgave, men den er let at gå til med bogens shoppingguide. Bogen giver personalet et redskab til at understøtte pædagogikken", siger forfatteren.

Fra specialinstitution til almindelig skole

Bertram gik i børnehave med autister uden sprog og kunne se frem til en fremtid i specialinstitutioner og skizofreni. Nu går han i en almindelig børnehaveklasse med støttelærer på Nygård Skole i Helsingør. Ifølge Ninka-Bernadette Mauritson fungerer det godt.

"Ind imellem holder jeg vejret og tænker: 'Hvornår siger børnehaveklasselederen, at det ikke dur med Bertram i klassen?' Men hun siger, det fungerer fint. Han sidder stille, rækker fingeren op og leger med de andre børn. Jeg ville ønske, vi havde optaget ham på film, for jeg kan næsten ikke forstå, at det er den samme dreng", siger Ninka-Bernadette Mauritson.

"Kernesund familie - sådan!" udkommer i dag på Politikens Forlag. Læs mere om bogen via linket til højre.

Læs mere