Fødevareeksperter advarer mod kostråd
Mange sætter fokus på kosten i jagten på at skabe bedre livsbetingelser for børn med udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD. Nu advarer Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen forældre mod at følge rådene i den populære bog 'Kernesund familie'.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I bogen beskriver Ninka-Bernadette og Morten Mauritson, hvordan deres søn Bertram, der er født med en kromosomfejl og er autist, har fået et bedre liv. Han var så hyperaktiv og aggressiv, at forældrene stod over for valget mellem at give ham Ritalin eller sende ham på døgninstitution, men ved hjælp af sund kost, kosttilskud og daglig motion har familien ændret Bertrams tilværelse, så han ikke længere får afsindige raserianfald ud af det blå.
Sund livsstil har hjulpet otteårig dreng ud af autismen
"Autister, børn med ADHD og andre hypersensitive skal udsættes for så få belastninger som muligt. Derfor er det ud med kemi, farvestoffer, e-numre og sukker, som giver svingninger i blodsukkeret og dermed i energi og humør", sagde Ninka-Bernadette Mauritson til specialpaedagogik.dk, da bogen udkom i efteråret 2007.
Børnene risikerer at blive fejlernærede
Ninka-Bernadette Mauritson fjernede mælk og gluten fra Bertrams måltider, og hun er generelt meget skeptisk over for modermælkserstatning. Hun anbefaler at tilsætte hørfrøolie, hvis man bruger det.
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen er uenige i rådene i bogen og på den tilhørende hjemmeside. Rådene kan være skadelige for børn og derfor fraråder de to styrelser forældrene at følge dem.
"Det er meget betænkeligt, at forfatteren kategorisk fraråder mælk og glutenholdige fødevarer, det vil sige hvede, rug og havre, til små børn. Jo flere fødevarer man udelukker, jo større er risikoen for fejlernæring. De fleste kan tåle mælk og gluten, og der er ikke dokumentation for sundhedsgevinster ved at udelukke disse fødevarer, med mindre barnet har fået diagnosticeret mælkeallergi eller glutenallergi," skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.
Altid relevant at se på kosten
Professor, dr. med. Per Hove Thomsen fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter under Aarhus Universitetshospital tvivler på, at en diæt uden gluten og mælkeprodukter kan hjælpe børn med autisme.
"Det er der ikke noget, der tyder på med ren autisme", siger han til Århus Stiftstidende.
Ikke desto mindre mener han, at det altid er relevant at se på kosten for især psykisk syge børn, der er mere påvirkelige end raske børn over for alsidig kost og tilstrækkelig søvn. Visse fødeemner har også en positiv indvirkning på børn med ADHD.
En undersøgelse viste for nogle år siden, at flerumættede fedtsyrer, der blandt andet findes i fisk, generelt styrker børns indlæringsevne. Og en nyere svensk undersøgelse viser, at fiskeolie har kunnet reducere symptomerne på ADHD hos børn.
"Men ikke nok til, at børnene har kunnet klare sig uden medicinsk behandling. Forsøgene er interessante og særlige relevante for børn med letter tilfælde af ADHD", siger Per Hove Thomsen til avisen.