Lotte Rod med undskyldning til lærerne: Vi skulle have stoppet skolereformen

10 år efter lockouten og aftalen om en ny skolereform er De Radikale nu klar med en uforbeholden undskyldning. ”Jeg vil gerne sige undskyld for, at vi var med i reformen, og at vi ikke stoppede den”.

Publiceret Senest opdateret

Man skal efterhånden lede længe på Christiansborg for at finde en politiker, der tør forsvare folkeskolereformen fra 2013.

Og nu deler de Radikales undervisningsordfører Lotte Rod en regulær undskyldning ud til lærere og elever. En undskyldning, hun i går kom med på sin Facebookprofil.

Det er ikke nyt, at partiet ønsker et stort opgør med reformen og i stedet ønsker massiv frihed til folkeskolerne. En frihed, der tilmeld ifølge partiet også skal gælde en mulig fritagelse fra at afholde afgangseksamen.

En oplevelse med to lærere i fredags til lanceringen af udkastet til, hvad de Radikale kalder for den grønne betænkning, fik Lotte Rod overbevist om, at hun skylder lærerne en undskyldning.

Troede at handling var nok

Men Lotte Rod har indset, at det ikke er nok til at genskabe tilliden til hende, partiet og til magthaverne generelt.

Den konklusion er hun nået frem til efter, at hun og Marianne Jelved fredag præsenterede udkastet til det, de to kalder for den grønne betænkning, som de håber på fremover bliver teksten, ”der giver folkeskolens formål fælles retning”.

For ved fredagens lancering var der efterfølgende to lærere, der kom hen og påpegede, at partiet skylder lærerstaben en undskyldning.

”Jeg har egentlig hele tiden tænkt, at det er lidt plat, når politikere siger undskyld, og derfor har jeg hellere villet vise det med handling end med ord. Men efter at have tænkt over det i nogle dage, har jeg lyst til at sige ordentligt undskyld”.

Skal bidrage til en frisk start

Hvad siger du undskyld for?

”Jeg vil gerne sige undskyld for, at vi var med i reformen, og at vi ikke stoppede den. Hvis vi skal lykkedes med at have en pædagogisk samtale om skolen, kræver det, at vi engagerer os, samarbejder og har tillid til hinanden. Og det er mig, som politikeren og magthaveren, der har ansvaret for det”.

”Så for at starte på en frisk har jeg lyst til at sige undskyld”.

Hvorfor skulle der gå 10 år, før du kommer med denne her undskyldning?

”For det første har jeg lidt efter lidt overtaget skoleordførerskabet fra Marianne Jelved. Og så har det været vigtigt for mig, at der er handling bag ordene. Jeg vil ikke være sådan en politiker, der er bare siger undskyld, fordi det er let. Jeg vil gerne være med til at rette op på fejlene, og derfor giver det mening for mig nu, hvor vi er ved at sætte den pædagogiske samtale i gang”.

”Jeg har desuden ændret partiets holdning til, at vi går ind for, at alle skoler skal have frihed til at lave kortere skoledage. Jeg er i gang med at få afskaffet Fælles Mål, og jeg kæmper også for, at skolerne skal kunne vælge deres egne undervisningsmaterialer”.

Tror du, at din undskyldning reelt ændrer noget?

”Jeg kan ikke gøre noget ved alle de elever, som har gået hele deres skolegang under reformen. Jeg kan heller ikke gøre noget ved den vrede, de frustrationer og de ringe vilkår, der har været for at lave god undervisning. Men jeg kan bruge min indflydelse til at rette op på fejlen”.

”Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan skolerne havde været, hvis vi i stedet for reformen havde givet frihed til, at det er lærerne på den enkelte skole, der skal sætte deres dømmekraft i spil. Så havde vi ikke kun spildt 10 år, så havde vi også undgået 10 år, hvor både elever og lærere er kommet i klemme under en reform, der var dårlig politik”.

Der er nok nogle, der vil undre sig over, at denne her melding kommer, imens alle går og venter på et valg?

”Det har jeg da også selv gået og tænkt over, og jeg har tænkt meget over det siden i fredags. Måske er der aldrig en rigtig god timing for så noget. Men jeg vil gerne lykkedes med at lave en pædagogisk samtale, og det kan vi kun, når vi har tillid til hinanden, og når vi samarbejder. Derfor synes jeg, det er rigtigt at give den undskyldning, når det er mig, der har ansvaret”