Karl Brøcher

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Natten mellem 28. og 29. januar døde den forhenværende skoleinspektør og dynamiske formand for Danmarks Lærerforenings pædagogiske udvalg, Karl Brøcher, efter nogen tids sygdom og svækkelse.

Efter eksamen fra Århus Seminarium i 1945 blev Karl Brøcher ansat i Tårnby Kommune på Amager. Han var dybt engageret i sit arbejde, i lærergerningen og dens muligheder for eleverne og for samfundet, og han var til stor inspiration for mange kolleger.

Karl Brøcher videreuddannede sig med faglærereksamen og kurser på Danmarks Lærerhøjskole, men hans engagement i Danmarks Lærerforening tog mere og mere af hans tid. Da han i 1962 blev valgt ind i DLF's hovedstyrelse, var han den naturlige kandidat til posten som formand for pædagogisk udvalg. I taler, artikler og talrige debatindlæg satte Karl Brøcher sit præg på den pædagogiske og skolepolitiske diskussion, og hans tanker og holdninger kunne genfindes i det såkaldte nipunktsprogram.

Efter udnævnelse til inspektør på Korsvejens Skole stoppede Karl Brøcher i hovedstyrelsen, men heldigvis for den pædagogiske debat fortsatte han sine bidrag i form af dygtigt argumenterede indlæg i Folkeskolen. Karl Brøchers skrivemaskine og telefax blev ikke pensioneret, da han stoppede med lønarbejdet, bladets læsere kunne fortsat glæde sig over hans skarpe analyser. Det var - kan det røbes nu - ham, der var manden bag Folkeskolens anonyme kommentator, Fux, som med påtaget naivitet gang på gang hængte undervisningsministeren til tørre i spalterne. Et langt, galgenhumoristisk »hyldestdigt« til Haarder, da han fejrede tiårsjubilæum, flød også fra Karl Brøchers pen.

Danmarks Lærerforening og folkeskolen og Folkeskolen har meget at sige Karl Brøcher tak for.

Thorkild Thejsen