Anmeldelse

Faglig evaluering i skolen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nationale test er ikke forfatterens anliggende. Hendes målgruppe er de lærerteam, der tager på sig at udvikle deres undervisning, blandt andet ved at evaluere, om det, de planlagde sidste gang, nu også satte sig spor hos eleverne. Og om sporene nu også var dem, man havde forestillet sig på forhånd, eller om der kom noget helt andet ud af det - måske noget bedre.

Evaluering indebærer ikke et stort apparat og meget skrivearbejde, påpeger forfatteren. Og det er frem for alt ikke noget ekstra arbejde, der skal lægges oven i det, man plejer at gøre. Det er tværtimod en del af undervisningen, understreger hun i sit indledende afsnit, der letforståeligt afklarer en række nødvendige begreber.

Derefter går hun i gang med de praktiske anvisninger: Lovgrundlag, evalueringsformer og metoder - herunder elevernes selvevaluering - samt formulering og formidling af evalueringsresultater. Godt og håndbogsagtigt, så man uden problemer kan springe rundt til de afsnit, man har brug for, når man vil flytte sig fra at måle elevernes oplevelse og tilfredshed til, hvad de har lært, og hvordan det lærte kan bruges til at lære endnu mere. Og ikke mindst når man vil blive bedre til at inddrage eleverne i denne proces.

Vil man se, hvordan man skal gøre det, er der tre gode eksempler på evaluering af konkrete forløb i dansk, engelsk og natur/teknik.

Bogen er et væsentligt bidrag til at få opbygget den evalueringskultur, der bliver en af skolens store opgaver de kommende år.